Waarom een rookmelder?

waarom een rookmelder

Een betere vraag is: waarom geen rookmelder? Rookmelders zijn er voor jouw veiligheid. Met een rookmelder kun je op tijd worden gewaarschuwd voor een ontstane brand in je huis of appartement. Het is onderzocht en bewezen dat rookmelders werken: de kans dat je veilig kunt ontkomen uit een brandend huis is groter als je gewaarschuwd wordt door een rookmelder. Met andere woorden: een FireX rookmelder is sneller in het detecteren van een gevaarlijke situatie dan jij.

Alleen rook, of ook koolstofmonoxide?

Er zijn verschillende soorten rookmelders op de markt. Naast melders die alleen rook detecteren, heb je ook rookmelders die daarnaast kunnen detecteren of er te veel koolstofmonoxide in je huis aanwezig is. Koolstofmonoxide is een stof die vrijkomt bij een onvolledige verbranding. Deze stof is schadelijk voor de mens, en kan zelfs dodelijk zijn. Helemaal in een scenario waarin je nog in bed ligt als een brand begint, kan dit erg gevaarlijk zijn. Het is dan ook aan te raden om een koolstofmonoxidemelder in je huis te hebben, en deze in elke slaapkamer van je huis te installeren.

Hittedetectie

Naast rookmelders die alleen rook detecteren en rookmelders die daarnaast koolstofmonoxide detecteren, zijn er ook rookmelders die abnormale hitte kunnen detecteren. Het gaat dan meestal om een temperatuur van boven de 60 graden. Het voordeel is dat hittedetectoren eenvoudig werken en dus niet duur zijn. Een nadeel is dat hitte vaak veel later kan worden gedetecteerd dan rook of koolstofmonoxide. Het is dus niet aan te raden om alleen een hittedetector in je huis te hebben, maar het kan wel in combinatie met een van de andere detectoren.

Onderhoud

Het onderhoud van een rookmelder is niet moeilijk. De batterij van een rookmelder gaat vaak minimaal een jaar mee, soms zelfs tien jaar. Het wordt aangeraden je rookmelder regelmatig te testen, bijvoorbeeld elke maand. Daarnaast is het van belang je batterij af en toe te vervangen. Meestal geeft de rookmelder zelf aan wanneer de batterij bijna leeg is. Een rookmelder met een lage batterij wordt soms minder betrouwbaar, en eentje met een lege batterij werkt helemaal niet. Ten slotte kun je je rookmelder af en toe afstoffen.