Wanneer je binnenruimtes decoreert met kamerplanten, voeg je niet alleen groen toe. Deze levende organismen staan in wisselwerking met het lichaam, geest en huis op manieren die de kwaliteit van leven verbeteren. Er zijn een aantal zaken waar planten invloedt op hebben. Deze luchtzuiverende planten kunnen zeker nuttig zijn wanneer je vaak thuis werkt.

Gemakkelijker ademen

Als je ademt, neemt je lichaam zuurstof op en geeft het kooldioxide af. Tijdens de fotosynthese nemen planten kooldioxide op en geven zuurstof af. Dit tegengestelde patroon van gasgebruik maakt planten en mensen natuurlijke partners. Door planten toe te voegen aan binnenruimtes, kan het zuurstofgehalte worden verhoogd.

Water afgeven

Als onderdeel van het fotosynthese- en ademhalingsproces geven planten vocht af, waardoor de luchtvochtigheid in hun omgeving toeneemt. Planten geven ongeveer 97% van het water af dat ze opnemen. Zet meerdere planten bij elkaar en je kunt de luchtvochtigheid in een kamer verhogen, waardoor ademhalingsproblemen voorkomen kunnen worden. Studies aan de Landbouwuniversiteit van Noorwegen tonen aan dat het gebruik van planten in binnenruimtes de incidentie van droge huid, verkoudheid, keelpijn en droge hoest verlaagt.

Zuiverende lucht

Planten verwijderen giftige stoffen uit de lucht. Iedere 24 uur wel tot 87% van de vluchtige organische stoffen (VOC’s), volgens NASA onderzoek. VOC’s omvatten stoffen zoals formaldehyde (aanwezig in tapijten, vinyl, sigarettenrook en boodschappentassen), benzeen en trichloorethyleen (beide gevonden in kunstmatige vezels, inkten, oplosmiddelen en verf). Benzeen wordt vaak in hoge concentraties aangetroffen in studieomgevingen, waar boeken en gedrukte papieren in overvloed aanwezig zijn. Het NASA-onderzoek ontdekte dat planten die ingesloten lucht zuiveren door verontreinigende stoffen de bodem in te trekken, waar micro-organismen in de wortelzone de VOC’s omzetten in voedsel voor de plant.

Scherpere focus

Uit een onderzoek aan het Royal College of Agriculture in Circencester, Engeland, bleek dat studenten 70% beter opletten als ze les krijgen in ruimtes met planten. In dezelfde studie was de aanwezigheid ook hoger bij colleges die werden gegeven in klaslokalen met planten. Misschien wel een goed idee om dus het plaatsen van planten voor te stellen op de werkvloer of op school. Want wie wil er nou niet het optimale resultaat uit zijn of haar collega’s en mede-scholieren halen?

Over de auteur