5 redenen om blusdekens in huis te nemen

blusdeken

Een blusdeken is nuttig bij het blussen van kleine brandjes voordat het grote branden worden. Om het vuur te stoppen, leg je er een blusdeken overheen om het van zuurstof te ontdoen. Blusdekens zijn om een aantal redenen nuttige middelen om binnen handbereik te hebben bij brand.

Het redt levens

In het geval dat iets vlam vat, kan je een branddeken gebruiken om het brandende gebied af te dekken. Je kan het ook gebruiken om uit een gebouw te komen dat in brand staat door je hoofd te bedekken. Denk er echter altijd aan dat blusdekens worden gebruikt om kleine branden te blussen. Om een brand te kunnen blussen, moeten ze alle vlammen bedekken en ze van zuurstof beroven.

Dooft elektrische branden

Een blusdeken is zeer effectief bij het blussen van elektrische apparaten en andere branden. Als je geen tijd hebt om naar een brandblusser te grijpen, kan het net zo effectief zijn om een deken over de brandende plek te gooien. Misschien wil je ook een aantal blusdekens binnen handbereik hebben voor het geval dat. Wanneer blusdekens gebruikt worden op de werkvloer, train medewerkers dan op het gebruikt ervan. Zorg ook dat blusdekens makkelijk bereikbaar zijn en dat men weet waar ze te vinden zijn.

Blust keuken- en vetbranden

De meeste vetbranden ontstaan in de keuken. Blusdekens zijn erg handig om in de keuken te hebben. Als je blusdekens voor de keuken koopt, zoek dan naar dekens die speciaal zijn ontworpen voor noodgevallen bij keukenbranden. De blusdekens moeten worden opgeslagen op plaatsen die gemakkelijk toegankelijk zijn.

Blust buitenbranden

Een ander voordeel van blusdekens is dat ze ook buitenbranden kunnen doven. Deze dekens moeten echter groot genoeg zijn om brandende gebieden te bedekken. De meeste buitenbranden zijn afkomstig van grills, kaarsen of vuurkorven. Door de grote hoeveelheid zuurstof die buiten aanwezig is, kan een vuur zich snel verspreiden. Om te voorkomen dat een vuur zich te snel uitbreidt, moet je altijd een blusdeken in de buurt hebben.

Beschermt baby’s en kinderen

Als er brand uitbreekt op een plaats waar kinderen slapen, kan men een branddeken rond een kind of baby wikkelen. Elk jaar eisen branduitbraken te veel levens van kinderen en baby’s. Om het risico op schade aan een kind of zuigeling te verkleinen, zijn er speciale branddekens die te koop. Men moet er echter op letten dat het gezicht van de baby niet bedekt wordt door een branddeken. Aangezien deze speciale brandwerende dekens zich goed om het lichaam van de baby sluiten. Blusdekens maken het gemakkelijk om de baby in te pakken en uit de gevarenzone te halen.