Verschillende varianten van een douglas overkapping

Met een houten overkapping in je tuin kun je de ideale zitplek creëren zodat je beschut zit tegen zowel zon als regen. Zeer populair zijn tegenwoordig de buitenverblijven van douglas, dit is een houtsoort met vele voordelen waardoor het in populariteit gewonnen heeft van de klassieke geïmpregneerde bouwwerken. Douglashout is tevens zeer goed te combineren met andere houtsoorten, je kunt onder een dergelijke overkapping dus perfect een stijgerhouten tuinbank plaatsen. Meer over de voor- en nadelen van douglashout en welke soorten overkappingen er beschikbaar zijn kun je verder lezen in dit artikel.

Wat is douglashout?

Douglas is de veelgebruikte naam voor hout dat afkomstig is van de douglasspar. Dit betreft een naaldhoutsoort die groeit op vele plekken in de wereld, waaronder Europa. Nog specifieker, groeit douglashout voornamelijk in Scandinavië waar het voornamelijk gewonnen wordt voor de houtindustrie. Douglas is een relatief harde houtsoort die goed te bewerken is. De kleur kenmerkt zich door de lichtbruin- gele kleur met een roze gloed. Deze kleur zal naarmate het wordt blootgesteld aan weersinvloeden langzaam veranderen naar grijs-bruin. Ondanks dat je douglashout niet hoeft te behandelen wordt dit wel zeer aangeraden om de levensduur te verlengen en het hout kleurvast te maken. Tenslotte kiezen veel mensen voor douglas vanwege de kenmerkende kleur, deze wil je dan wel zo lang mogelijk behouden.

Soorten dakconstructie

In de basis wordt de vorm van een overkapping bepaald door staanders, de verticale palen, en het dak. De constructie van het dak, dus hoe deze is opgebouwd geeft het karakter van een overkapping van douglas. Dit kun je vergelijken met een woonhuis, een zadeldak geeft een klassieke uitstraling en een plat dak juist modern. Dit geldt ook voor een douglas overkapping. Hieronder zetten we de drie populairste varianten uiteen.

Plat dak

De titel beschrijft de vorm van deze constructie eigenlijk al, een plat dak geeft een laag plafond. Tevens zijn de grootste voordelen dat je ruimte bespaard en minimale schaduwinval in je tuin krijgt. Een plat dak overkapping kan beschreven worden als strak, modern en praktisch.

Kapschuur

Bij een kapschuur denk je waarschijnlijk aan een boerderij of in ieder geval aan een landelijke bouwstijl. Een kapschuur heeft een schuin dak met onevenredige dakvlakken. De voorkant is hierbij hoger als de achterkant. Deze bouwstijl zie je veel terug op het platteland waardoor je een rustieke uitstraling creëert.

Zadeldak

Met een zadeldak overkapping heb je juist twee gelijke, schuine dakvlakken. Denk aan een stereotype huis met schuin dak. De benaming komt van het woord zadel, zoals je deze op de rug van een paard bindt. 

Douglas veranda

Een geheel andere variant zijn de overkappingen die je vast aan je huis monteert. Hiervoor wordt doorgaans gekozen voor de plat dak versie. Echter, zal een overkapping die vast aan je huis gemonteerd wordt zorgen dat je minder daglicht in je woonhuis hebt. Hiervoor kiezen veel mensen voor een veranda met doorzichtige dakplaten. De doorzichtige kunststof dakplaten zijn kenmerkend voor een veranda. Hierdoor kun je extra woonruimte creëren en tevens heb je een mooie overgang van huis naar tuin. Zodoende kun je maximaal van je tuin genieten en zit je tevens beschut tegen zon en regen.

Nu weet je waarschijnlijk weer iets meer over de verschillende keuzes die je hebt wanneer je in de oriëntatiefase zit voor een houten overkapping in je tuin. Tenslotte kun je jezelf het beste laten adviseren bij een leverancier in houten overkappingen.