Goed omgaan met een traplift in huis

traplift

De voordelen van een traplift

Als je ervoor kiest om een traplift te kopen, is het meteen duidelijk dat je van veel voordelen profiteert. Zo kun je met een trapflit langer thuis blijven wonen, ook als het lopen steeds moeilijker gaat. Verhuizen of de slaapkamer naar benden verplaatsen is met een trapflit niet meer nodig. Een ander voordele is dat een trapflit in allerlei stijlen te koop is en er voor elk type woning wel een geschikte trapflit te krijgen is. En ten slotte kun je ook een tweedehands trapflit kopen, waarmee je duizenden euro’s kunt uitsparen vergeleken met ene nieuwe trapflit. Allemaal positieve aspecten dus van het fenomeen traplift. Maar met deze informatie zijn alle vragen rond het gebruik van trapliften natuurlijk nog niet beantwoord. Want hoe kun je een traplift praktisch goed en veilig gebruiken? Veel mensen die een traplift willen kopen, zijn hier benieuwd naar. Daarom beantwoorden we hieronder de belangrijkste vragen over het goed omgaan met een traplift.

Past een traplift in iedere woning?

In nagenoeg elk type woning is een traplift installeren mogelijk. Alleen als de trapgang smaller is dan 62 centimeter, kan er geen lift geïnstalleerd worden.

Wat is het draagvermogen van een traplift?

Vrijwel elke trapflit is in staat om een flink gewicht te dragen van minimaal 125 kilo. Maar er zijn ook sterkere uitvoeringen die gewichten aankunnen tot wel 200 kilo. Laat je door de leverancier goed voorlichten over het maximale draagvermogen van de door jou gewenste traplift.

Hoeveel afstand zit er tussen de trapliftrails en de muur?

De gemiddelde afstand tussen de liftrails aan de muur en de traplift bedraagt 17 centimeter. Maar afhankelijk van het type en merk traplift kan hier enkele centimeters variatie in zitten.

Kan de trap nog wel gebruikt worden als er een traplift aangebouwd is?

Ja, het regulier gebruik van de trap is nog steeds mogelijk als je een traplift hebt laten inbouwen. Installateurs van trapliften zorgen voor een dusdanige installatie, dat er voor de bestaande trap zoveel mogelijk ruimte overblijft. Vaak zijn de zitting en leuning van de trapliftstoel inklapbaar of opklapbaar.

Moet de vloerbedekking op de trap verwijderd worden?

Nee, dat hoeft niet. De bekleding van de traptreden kan gewoon blijven liggen als je voor traplift-installatie kiest.