Een seniorenwoning ruimtelijk inrichten

Misschien heb je er al wel eens over nagedacht om te verhuizen naar een kleinere woning nu je wat ouder begint te worden. Een seniorenwoning behoort dan wellicht tot één van de mogelijkheden. Dit is een woning zonder trappen en andere aanpassingen zoals brede deuropeningen en zijn speciaal voor mensen van 55 plus. Je woont zelfstandig, maar de woning staat vaak dicht bij een verzorgingshuis. Op deze manier kun je gebruik maken van het zorgaanbod van dit verzorgingstehuis als dat in de toekomst noodzakelijk mocht zijn.

Helaas is het zo dat een seniorenwoning over het algemeen zo’n 60 procent minder woonoppervlakte heeft dan een gewone eengezinswoning. Dat kan problemen geven bij het verhuizen, want passen al je spullen wel in een kleinere woning? Met wat handige tips en adviezen gaat dit zeker lukken!

Behoud zo veel mogelijk ruimte

Hoogstwaarschijnlijk ben je nu nog niet afhankelijk van een rollator of rolstoel, maar dit zou in de toekomst natuurlijk wel kunnen veranderen. Houdt er rekening mee dat je je vrij door de ruimtes moet kunnen blijven bewegen met deze hulpstukken. Een bed tijdelijk of voor een langere periode in de woonkamer moet ook ingepast kunnen worden als dat nodig is. Stop het huis daarom niet helemaal vol met grote meubelstukken.

Spullen uitzoeken

Een verhuizing is een mooie gelegenheid om eens kritisch door je spullen te gaan en te kijken wat je werkelijk wilt bewaren en wat er na al die jaren nu toch wel weg kan. Spit de kelder, schuur of garage goed door en spullen waar je op uitgekeken bent, kunnen bijvoorbeeld naar de kringloopwinkel of gewoon weggegooid worden.
Uiteraard zijn er ook spullen met emotionele of financiële waarde waar je geen afstand van wilt doen. Fotoboeken, schilderijen of dat ene bijzondere meubelstuk gaat natuurlijk gewoon mee naar het nieuwe huis.

Als er geen ruimte is om spullen op te slaan die je niet vaak gebruikt zoals de kerstspullen, winter/zomerkleding of tuinmeubilair, dan is het huren van een aparte opslagruimte een goede oplossing. Een fijne bijkomstigheid is dat er een speciale service bestaat in de vorm van het inschakelen van een verhuishulp die de spullen voor je kan halen en terugbrengen als je dat zelf niet meer kunt doen. 

Fijn wonen in een kleinere woning

Het is belangrijk dat de seniorenwoning ruimtelijk ingericht blijft. Houdt voldoende loop- en bewegingsruimte in de kamers. Door op het volgende te letten, gaat dat zeker lukken.

Zet geen kolossale meubelstukken in het midden van de kamer of heel dicht bij elkaar.
Dat maakt de ruimte ook optisch veel kleiner en donkerder. Juist door gebruik te maken van lichte kleuren voor de wanden en de vloer, lijkt de kamer nog groter en ruimer.
Een uitschuifbare eetkamertafel kan heel praktisch zijn. Het middelstuk te voorschijn halen als het nodig is en nadien alles weer eenvoudig opbergen en je hebt je extra ruimte weer terug. Of een fauteuil met inklapbare voetensteun! Heerlijk comfortabel zitten en weer inklappen als je er geen gebruik van maakt.