3 onderhoudsklussen voor je huis

Goed onderhoud aan je huis is belangrijk om meerdere redenen: je wooncomfort gaat omhoog, de levensduur van de onderdelen gaan omhoog en daardoor voorkom je dure tussentijdse reparaties. Heb je schade door achterstallig onderhoud dan is dit vaak niet verzekerd. Bekijk hier drie belangrijke onderhoudsklussen voor je huis.

Onderhoud aan het dak

Veel dakdekkers raden aan je dak minimaal één keer per jaar goed te controleren. Dakonderhoud zorgt ervoor dat je dakbedekking de maximale levensduur gaat bereiken en je niet tussentijds vervelende lekkages krijgt. Doe je niet aan dakonderhoud, dan komt bijvoorbeeld het vervangen van je dakpannen steeds dichterbij. De kosten voor dakpannen laten plaatsen liggen rond de € 4.000, een behoorlijk prijskaartje. Controleer daarom tijdens je dakonderhoud:

  • de dakbedekking op scheuren, blazen of verzakte plekken;
  • de dakranden en de naadverbindingen met je dakbedekking;
  • de dakgoten op scheuren, loshangende onderdelen en haal ze leeg.

Is er een dakreparatie nodig of wil je het dak goed laten reinigen? Schakel dan een dakdekker in, dan weet je zeker dat je straks weer een droog dak boven je hoofd hebt.

Onderhoud aan schilderwerk

Naast je dak is het ook belangrijk om je schilderwerk te onderhouden, vooral aan de buitenkant van de woning. Door Hollandse weersomstandigheden krijgen kozijnen en gevels het zwaar te verduren waardoor het er snel slecht uitziet. Uiteraard wil je ook houtrot voorkomen, het vervangen van de kozijnen is natuurlijk een stuk duurder dan een nieuwe lik verf aanbrengen. Schilders raden aan om iedere vijf jaar je schilderwerk te vernieuwen. Hoe je kan testen of je schilderwerk toe is aan vervanging:

  • Hechtproef: plak een stukje tape op het schilderwerk. Blijft de verf eraan vastzitten, dan is je schilderwerk toe aan een nieuwe lik verf.
  • Poederproef: veeg met een vochtige doek over je schilderwerk. Geeft de verf af aan de doek, dan is je schilderwerk toe aan een nieuwe lik verf.

Onderhoud aan de cv-ketel

Niets is vervelender dan er in de herfst, wanneer je je cv-ketel hard nodig hebt, achterkomen dat deze niet meer naar behoren werkt. Geen verwarming en warm water in huis, dat wil je niet. Daarom is onderhoud aan de cv-ketel ook belangrijk. Na gemiddeld vijf jaar tonen 40% van de cv-ketels al enkele kuren. Laat daarom je cv-ketel goed onderhouden. Het is aan te raden je cv-ketel door een cv-ketelspecialist te laten onderhouden, dit in verband met het gevaar van lekkende koolstofmonoxide. Wat valt er onder cv-ketel onderhoud:

  • Het controleren van alle onderdelen van je cv-ketel;
  • het controleren van de waterdruk;
  • het controleren rookgaskanalen;
  • het afstellen van je cv-ketel voor het hoogste rendement;