De moderne eetkamer inrichten

De eetkamer was voorheen nog weleens een onderschatte plek in het huis. Tegenwoordig wordt er steeds meer aandacht besteed aan het creëren van een gezellige eetkamer. De eetkamer is logischerwijze de plek waar je eet. Dit lijkt onbelangrijk, maar dat is het zeker niet. Eten is een sociaal gebeuren. De eetkamer is dan ook dé plek waar iedereen samenkomt. Maar hoe richt je een moderne eetkamer in?

De afmetingen van je eetkamer

Hoe jij je eetkamer het best in kan richten, hangt voor een gedeelte af van de grootte van je eetkamer. Wanneer je een kleine eetkamer hebt, dient alles vrij compact en praktisch te zijn. Mocht je een hele grote eetkamer hebben, dan wil je juist zoveel mogelijk proberen om een knusse sfeer te krijgen.

Bij een kleine eetkamer dien je erop te letten dat de stoelen helemaal onder de tafel geschoven kunnen worden, tot aan de rug. Op deze manier ziet de eetkamer er opgeruimd en netjes uit. Bij een grote eetkamer kan je kiezen voor grotere stoelen. Accessoires als gordijnen kunnen ervoor zorgen dat de eetkamer iets compacter lijkt.

Het behouden van de functie

Een moderne eetkamer kun je natuurlijk niet inrichten zonder over de functie te hebben nagedacht. Het is duidelijk dat er gegeten wordt in een eetkamer, maar hoeveel? Eet je iedere dag in de eetkamer of dek je de tafel alleen voor het kerstdiner? Als je de eetkamer vaak gebruikt, dient het meubilair vrij praktisch van aard te zijn. Het tafelblad moet bijvoorbeeld gemakkelijk kunnen worden schoongemaakt. De stoelen moeten comfortabel zijn, maar toch klasse uitstralen. Merken als Hay en Moooi hebben eetkamermeubilair die dit alles goed combineren.

Verlichting

Er valt niet genoeg te hameren op de waarde van goede verlichting in een kamer. Dit geldt dus ook voor de eetkamer. De bekendste verlichting in een eetkamer is natuurlijk de kroonluchter. Een kroonluchter straalt klasse en elegantie uit. Let wel op dat je de kroonluchter niet te dicht bij de tafel hangt, houd ongeveer 85 centimeter aan. Het zou immers zonde zijn als iemand zijn hoofd zou stoten aan de kroonluchter. Mocht je een kroonluchter te veel werk vinden, dan kan je altijd kaarsen of waxinelichtjes aansteken. Dat geeft ook een gezellige sfeer.

Om de eetkamer goed in te richten heb je dus sfeer nodig en het juiste meubilair. Denk aan het meubilair van bijvoorbeeld Hay of Moooi. Met behulp van hen heb je in een handomdraai een prachtige eetkamer.