Lees hier hoe je jouw woning zo flexibel mogelijk inricht

flexibel inrichten

Flexibiliteit is een trend op veel verschillende vlakken. Bijvoorbeeld op het gebied van werk. We werken tegenwoordig thuis alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Werken we wel op kantoor, dan doen we dit op een flexplek. Wie heeft er immers een vast bureau nodig als je er toch maar één keer per week bent? Of neem allerlei abonnementsdiensten. Vroeger sloot je een telefoonabonnement af voor een vast bedrag met allerlei restricties. Tegenwoordig kun je elke maand switchen van het aantal belminuten tot de grootte van je internetbundel aan toe. We willen flexibel zijn in onze keuzes. 

Ook de wereld van wonen ontkomt niet aan deze trend.

Voor wonen geldt hetzelfde: we willen flexibel zijn. Enerzijds zie je dit terug in de manier waarop we wonen. Steeds meer mensen wonen een tijdje in het buitenland, of kiezen er bewust voor om te huren zodat ze niet aan één plek gebonden zijn. Anderzijds zie je dit terug in de wereld van interieur design. Voor vorige generaties was het vanzelfsprekend om een leven te doen met een bankstel of servieskast. Je had er tenslotte veel geld aan uitgegeven. Als er iets stuk ging werd het gerepareerd en idealiter doorgegeven aan volgende generaties. 

Hoewel hier natuurlijk niks mis mee is, zie je dit vandaag de dag minder. Het interieur moet kunnen meebewegen met de ontwikkelingen van de bewoners en de omgeving. Het is helemaal niet zo gek dat je in de winter een andere sfeer in huis wil creëren dan in de zomer. Of dat je interieur veranderd zodra je kinderen krijgt.

Hierom geven we graag wat tips om jouw interieur zo flexibel mogelijk in te richten, zodat je kunt meebewegen met de veranderingen van morgen.

Een vrijstaande haard zonder afvoer

Een haard brengt direct sfeer en gezelligheid in huis op donkere koude avonden. Heerlijk in de winter tijdens de feestdagen. De kans is alleen groot dat je hem zomers niet of nauwelijks gebruikt. De sfeer van dansende vlammetjes past nou eenmaal niet zo goed bij een benauwde zomeravond. Kies daarom voor een vrijstaande haar zonder afvoer. Op www.haardcenter.nl vind je dit type haarden in allerlei soorten en maten. Merken als Vauni en Glow Fire hebben leuke haarden op bio-ethanol die je in de kamer zet zodra je er behoefte aan hebt. Zijn de koude avonden voorbij? Dan berg je ze eenvoudig op in de schuur of op zolder, en kunnen ze plaats maken voor een leuke kamerplant of bijzettafel. Ideaal!

Geen bank en een bed maar een slaapbank

Om flexibeler te wonen is slim combineren de sleutel. Waarom een bank én een bed kopen als je ook een slaapbank neer kunt zetten? Misschien denk je bij een slaapbank aan een armoedig uitklapbedje, maar dat hoeft allang niet meer het geval te zijn. Er zijn talloze slaapbanken te koop van hoge kwaliteit waar je heerlijk op kunt zitten en slapen. Zo kan familie uit het buitenland gezellig een tijdje komen logeren, en hoeft die goede vriend niet naar huis om de laatste trein te halen. 

Kleine, lichte en ronde meubelen

Tot slot raden we je aan om bij alle meubelen rekening te houden met de verplaatsbaarheid. Een massieve kast van eikenhout zal je niet snel aan de kant schuiven om plaats te maken voor een ander meubel. Bij een kleine lichte kast doe je dat mogelijk wel. Als al je meubels hieraan voldoen kun je eenvoudig de inrichting wijzigen wanneer je daar behoefte aan hebt. Ook ronde meubelen helpen hiermee. Een ronde tafel of ronde stoel staan van zichzelf al vrijer in de ruimte. Hierdoor hoeven ze niet geforceerd in een hoek of tegen een muur te staan en kun je ze dus vrijer verplaatsen.