5 tips om een huis seniorvriendelijk in te richten

seniorvriendelijk inrichten

Ons land telt steeds meer senioren. De levensverwachting stijgt, de gezondheidszorg is de afgelopen decennia sterk verbeterd. Veel ouderen wonen langer zelfstandig. Seniorenwoningen worden zodanig ingericht dat je er ook kunt blijven wonen als er wat lichamelijke gebreken de kop op steken. Veel ouderen krijgen problemen met lopen en het risico op struikelen en vallen wordt groter naarmate de jaren vorderen. Een val van een oudere heeft niet zelden tot gevolg dat hij of zij binnen anderhalf jaar daarna overlijdt. De doodsoorzaak is dan uiteindelijk terug te relateren naar de eerdere val. Zorg dus voor een seniorvriendelijke inrichting van je woning. Hier zijn alvast wat tips.

 1. Geen drempels
  Drempels zijn de belangrijkste oorzaak voor vallen en struikelen. Zorg dus voor deuropeningen die drempelvrij zijn zodat iemand met een rollator of rolstoel zonder problemen van het ene naar het andere vertrek kan gaan.
 2. Een verhoogd toilet
  Ouderen en mensen met een handicap hebben vaak moeite met toiletbezoek omdat het toilet te laag is. In een seniorenwoning wordt daarom een verhoogd toilet gemonteerd om het toiletbezoek gemakkelijker en veiliger te laten verlopen.
 3. Veilig onder de douche
  Douchen is voor jongere mensen en voor niet-gehandicapten een dagelijkse vanzelfsprekendheid. Als er lichamelijke beperkingen zijn is het belangrijk dat je veilig kunt douchen. Dit kan door een douchecabine met lage instap en door gebruik te maken van een (inklapbaar) douchezitje.
 4. De traplift
  Een traplift is een uitkomst als het traplopen steeds moeilijker gaat o helemaal niet meer mogelijk is. Op vrijwel iedere trap kan een lift worden gemonteerd, als er voldoende ruimte is zelfs voor vervoer in een rolstoel.
 5. Veilig in de keuken
  Met de juiste hulpmiddelen kun je ook met lichamelijke beperkingen in de keuken een maaltijd bereiden. Een aanrechtblad waar je met een rolstoel onder kunt bijvoorbeeld, of door gebruik te maken van handige keukenhulpjes die ook te hanteren zijn voor mensen met spieraandoeningen of reuma.

Langer zelfstandig met de juiste hulp
Met de juiste aanpassingen in de woning en de juiste hulpmiddelen kunnen ouderen en mensen met een lichamelijke beperking langer zelfstandig blijven wonen. Het is bewezen dat dit de levensverwachting en ook de kwaliteit van leven kan verbeteren. Overweeg je aanpassingen in je woning dan kun je je hierover door een deskundige ergotherapeut laten adviseren. Soms is subsidie door de gemeente mogelijk in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)