Misschien heb je het wel eens gezien bij de plaatselijke slager: De rookoven. Een ambachtelijke slager die nog zelf zijn worsten rookt zie je steeds minder maar ze zijn er gelukkig nog wel. Dat roken van vlees is een secuur proces waarvoor je geduld moet hebben. Als je vlees of vis wilt roken dan moet het niet zo zijn dat je dit een uur voordat je aan tafel wilt gaan bedenkt. Roken neemt namelijk meerdere uren in beslag. Je kunt zowel vis als vlees roken, het geeft het gerecht die typische smaak die past bij gerookte vis of vlees. Niet alle soorten zijn hiervoor geschikt, je kunt een vakslager vragen om je hierover advies te geven.

Maak je eigen gerookte vis

Niet alleen vis wordt gerookt, een rookoven kun je ook prima gebruiken voor het roken van vis. De bekendste vissoorten die gerookt worden zijn paling en zalm. Bij de viskar kun je gerookte vis kant en klaar kopen, maar je kunt dit ook prima zelf doen in een rookoven. Natuurlijk verspreidt zich tijdens het rookproces wel de typische geur die daarbij hoort. Misschien dat je huisgenoten of de buren dat minder geslaagd vinden. Maar door tijdens het roken goed te ventileren kun je veel stankoverlast voorkomen. Het roken van vis duurt minder lang dan het roken van vlees, maar ook voor een lekker gerookt visje moet je toch echt wat uren geduld hebben.

Vlees en vis voorbereiden voor de rookoven

Voor het roken  moet vlees of vis eerst worden geprepareerd. Hiervoor zijn handige keukenaccessoires verkrijgbaar. Verdeel het vlees of de vis in handzame porties, dit zal het proces versnellen. Als je grote stukken vlees wilt roken dan moet je er rekening mee houden dat dit flink wat tijd in beslag neemt. Als je ervoor kiest om kleinere stukken in de rookoven te leggen zal het roken een stuk sneller klaar zijn.

Verleng de houdbaarheid van vlees en vis

Het roken van vlees werd vroeger vooral gedaan om de houdbaarheid te verlengen. Voordat de koelkast en de diepvriezer hun intrede deden in de Nederlandse huishoudens moesten er andere manieren  worden bedacht om vlees langer goed te houden. Roken was daar één van. Koud gerookt vlees (gerookt op een temperatuur van maximaal 25 graden) kan veel langer bewaard  worden dan vers vlees. Door het vlees goed te verpakken en koel en droog te bewaren kon het maanden later nog zonder problemen worden gegeten.

 

Over de auteur