Op dit moment is het stoken met pellets de meest goedkope manier om je huis te verwarmen. Bovendien zijn pellets een ecologisch verantwoord verwarmingsmiddel. Ze zijn immers gemaakt van afvalhout. De gewone pellet kachel bevat een reservoir waar je de pellets in giet. Vandaar worden ze automatisch toegevoegd aan het brandelement.

Een pellet kachel is niet altijd ideaal

Een pellet kachel is heel geliefd omdat ze een gezellige warmte uitstraalt. Het brengt wel wat werk met zich mee: de pellets moeten regelmatig bijgevuld worden en de kachel dient regelmatig te worden schoongemaakt. En als we eerlijk zijn, moeten we toegeven dat pellets wat stof in huis brengen. Het uitgieten van de pellets in de kachel verspreidt kleine deeltjes hout. Dit is onvermijdelijk. Een pelletketel biedt dé oplossing hiervoor.

Wat is precies die pelletketel?

Het is een reservoir dat buiten de te verwarmen kamer geïnstalleerd wordt. Dit kan bijvoorbeeld geplaatst worden in een bergruimte, de garage of een bijgebouw naast het huis. De pellets worden automatisch naar de brander gevoerd. Deze ketel kan niet alleen een individuele pellet kachel, maar ook een brander voor centrale verwarming voeden. Dit heeft alle voordelen: het volume van de beschikbare pellets is veel groter dan bij een kachel. Je moet daardoor niet zo vaak pellets gaan bijvullen. Ten tweede heb je geen stof in huis. Bij sommige types worden de asresten automatisch afgevoerd, zodat je je weinig zorgen hoeft te maken over het poetsen van het brander.

Heel wat voordelen

Bij dit systeem bestaat er ook de mogelijkheid om water te verwarmen, zodat je op elk moment van de dag heet water ter beschikking hebt. Dit is toch wel een vrij leuke vorm van energiebesparing, niet? En wist je ook dat je subsidies krijgt als je een dergelijk verwarmingssysteem op pellets aankoopt? Er zijn dus redenen genoeg om pellets te overwegen. Het is milieuvriendelijk, creëert een gezellige stralingswarmte, het is goedkoop en biedt heel wat mogelijkheden. Dit wordt zeker één van de meest populaire middelen om je huis te verwarmen in de toekomst!

Over de auteur