Je ziet steeds vaker vlaggenmasten in tuinen staan.  Een vlaggenmast is een dunne paal dat breder is aan de onderkant en spits toe loopt naar boven waar een vlag wordt aan bevestigt. Vroeger werden vlaggenmasten gemaakt van hout, dit koste vaak veel geld en nam veel tijd in beslag. Nu worden vlaggenmasten voornamelijk gemaakt van aluminium, dit is goedkoper en kan sneller geproduceerd worden dan hout. Je kan een vlaggenmast laten plaatsen maar dit kan je ook zelf doen. Bren je van plan zelf je vlaggenmast te gaan plaatsen, maar weet je niet precies hoe je dit het beste kan aanpakken? Dan hebben wij hieronder een paar handige stappen voor jou die je helpen bij het plaatsen van je vlaggenmast.

Gat maken

Als aller eerst graaf je een gat van ongeveer een meter diep. Dit is echter wel afhankelijk van de gesteldheid van de grond. Vervolgens stort je dit vol met (snel)beton. En wacht je tot het droog is.  

Mastknop en lijnen

Vervolgens zet je alle lijnen, verbindingstukken en de mastknop in elkaar. hoe je deze precies in elkaar moet zetten verschilt per mast, je kunt de stappen volgen via de gebruikersaanwijzing. Wanneer je een hijslijn met een lierbediening hebt is het belangrijk dat de lieren in de juiste draairichting kunnen bewegen.

Scharnierplaatje plaatsen

Als het beton hard is geworden kan je het scharnierplaatjes aan het beton vast schroeven. Zorg ervoor dat het kantelpunt in een richting staat dat de mast niet wordt belemmerd tijdens het kantelen. Breng daarna de voetplaat van de mast naar het anker en bevestig dit aan elkaar met scharnieren. Zet de mast overeind in een vloeiende beweging en plaats de ringen op de moeren. En tot slot draai je de moeren stevig vast.

Over de auteur