Iedereen wordt een keer ouder, alles gaat dan ook net wat moeilijker dan het vroeger ging. Ook thuis wordt alles lastiger, sommige ouderen zijn zelfs bang dat als er iets gebeurd de hulp er niet snel genoeg is. Daarom kunnen ouderen er tegenwoordig steeds vaker voor kiezen om in een seniorenwoning te gaan wonen. Zo zijn er ook al een aantal senioren woningen in Eindhoven. Deze woningen zijn speciaal ontworpen voor ouderen zodat ze zelfstandig kunnen wonen maar toch hulp dichtbij huis hebben.

Omdat ouderen sneller kunnen vallen is de inrichting van de woning belangrijker dan de meeste mensen denken. hoe flexibeler de woning wordt ingericht hoe kleiner de kans is dat ouderen kunnen vallen.

Flexibel wonen begint bij ruimte

Het belangrijkste onderdeel van een flexibele woning is de ruimte. Hoe meer ruimte hoe beter! Een ruimte waar de spullen dicht op elkaar zitten vergoot de kans op vallen. Zorg ervoor dat overal genoeg ruimte tussen zit, zodat alles makkelijk beloopbaar blijft. Stel iemand loopt moeilijk en draagt een rollator bij zich, dan moet die wel overal langs kunnen.

houd je vast!!

Dat de kans op vallen groter wordt bij ouderen weten we, maar je wilt als ouderen niet hulpeloos op de grond blijven liggen totdat er hulp komt. Om te zorgen dat ouderen zich omhoog kunnen trekken als ze zijn gevallen worden er in woningen handgrepen geplaatst. Deze handgrepen kunnen ouderen ook ondersteunen als zij minder goed te been zijn.

‘’Zeg maar doei tegen die oude spullen’’

We komen toch even terug op de ruimte. We weten nu dat hoe meer ruimte je creëert hoe beter dit is. maar om zo veel mogelijk ruimte te kunnen creëren heb je zo min mogelijk meubels nodig. Al die oude spullen die je dus al jaren niet meer hebt gebruikt of waarvan je niet eens meer wist dat je ze had kan je het best gewoon dumpen. Zo heb je weer meer ruimte over in je woning.

Over de auteur