Vroeger kostte een alarmsysteem ontzettend veel geld. De benodigde investering was dermate groot dat voor de meeste mensen een alarmsysteem voor hun woning onhaalbaar was. De systemen waren dermate moeilijk te installeren dat hier altijd een professional, zoals een slotenmaker uit Amsterdam, voor ingehuurd diende te worden. De verschillende sensoren moesten met draden gekoppeld worden aan het controlepaneel en deze bedrading moest natuurlijk ook veilig weggewerkt worden zodat het alarmsysteem niet onschadelijk gemaakt kon worden door inbrekers. Tegenwoordig is dit niet meer nodig en is iemand die een beetje handig is prima in staat om zelf een alarmsysteem te installeren. Hierdoor zijn alarmsystemen voor je woning ook een stuk betaalbaarder geworden.

Draadloze alarmsystemen

De ontwikkeling die ervoor heeft gezorgd dat meer mensen gebruik kunnen maken van alarmsystemen om hun woning te beveiligen is de introductie van het draadloos alarmsysteem. Door deze nieuwe techniek hoeven er geen draden meer aangelegd te worden van iedere sensor naar het controlepaneel. Deze sensoren kunnen nu immers draadloos communiceren met het controlepaneel van het alarm. Zoals je voor kunt stellen is hierdoor ook de installatie van een alarmsysteem een stuk eenvoudiger geworden. Men hoeft nu immers alleen nog de sensoren aan deuren, ramen en muren te bevestigen. Doordat de kosten voor de installatie uitgespaard kunnen worden zijn de systemen een stuk betaalbaarder geworden. Bovendien maken nu steeds meer mensen gebruik van alarmsystemen en deze ontwikkeling heeft de prijs nog verder naar beneden gedrukt.

Andere voordelen van een draadloos systeem

Draadloze alarmsystemen hebben er niet alleen voor gezorgd dat de installatie van een alarm een fluitje van een cent is geworden. Ook heeft de techniek een aantal nieuwe mogelijkheden gecreëerd wat betreft het gebruik ervan. Zo hoef je bijvoorbeeld niet meer perse gebruik te maken van een meldkamer om de meldingen van het alarm te monitoren. Deze kunnen met een draadloos systeem namelijk ook naar je eigen mobiele telefoon gestuurd worden. Deze communicatie met je mobiele telefoon schept ook mogelijkheden voor verdere automatisering in huis. Zo kan tegenwoordig bijvoorbeeld de thermostaat of verlichting in huis bediend worden vanaf je telefoon met behulp van een alarmsysteem.

Over de auteur