Hoe herken je slijtage aan de dakbedekking?

Wanneer u uw dak bekleed heeft met dakbedekking is het eens in de zoveel tijd noodzakelijk om uw dakbedekking te laten onderhouden. Door uw dakbedekking te onderhouden voorkomt u dat er slijtage aan uw dakbedekking optreedt, bijvoorbeeld in de vorm van barstjes en gaatjes. Het is belangrijk om schade aan uw dakbedekking zo snel mogelijk te laten herstellen, om waterschade in huis te voorkomen. U moet er toch niet aan denken, dat u te maken krijgt met lelijke schimmelplekken op uw plafonds en muren? Of denk aan rottende plekken in het houtwerk van uw dak, iets wat eveneens erg vervelend is.

Waterschade als gevolg van slijtage aan uw dakbedekking is vaak maar zeer lastig te verhelpen. Het kost bijvoorbeeld al enkele maanden om het vocht uit uw muren en plafonds te laten trekken, waarna uw muren en plafonds opnieuw geschilderd moeten worden.

Zelf slijtage aan uw dakbedekking herkennen

Naast de hulp van een erkende dakdekker uit Eindhoven kunt u ook zelf op zoek gaan naar slijtage aan uw dakbedekking. U herkent slijtage aan barstjes of gaatjes, die u bijvoorbeeld aan de randen van uw dakbedekking ziet zitten. Het is sterk af te raden om over uw dakbedekking te lopen, omdat u hierbij meer schade aan kunt richten. Ziet u nog niks van slijtage, maar vermoedt u wel last te hebben van een lekkage aan uw dakbedekking? Of wilt u er helemaal zeker van zijn dat u geen slijtage aan uw dakbedekking heeft? Schakel dan altijd de hulp van een dakdekker in. Een dakdekker beschikt over speciale apparatuur waarmee het controleren van uw dakbedekking op slijtage een stuk eenvoudiger is, dan wanneer u dit met het blote oog moet doen.

Een dakdekker loopt uw dakbedekking volledig na op beginnende slijtage, waarbij direct gezorgd wordt voor een passende oplossing. In sommige gevallen is het voldoende om de dakbedekking op de plekken van barstjes en gaatjes te dichten, in andere gevallen zal de dakbedekking voor een deel vervangen moeten worden. Des te sneller u slijtage opmerkt, des te groter de kans op de mogelijkheid tot het herstel ervan ook zal zijn. Het is zonde als u enerzijds te maken krijgt met een waterschade aan het houtwerk van uw dak en schimmelplekken op muren en plafonds, en anderzijds een groot deel van uw dakbedekking moet laten vervangen.

Wanneer treedt er slijtage aan uw dakbedekking op?

Slijtage aan uw dakbedekking kan op verschillende momenten van het jaar ontstaan, niet alleen door ouderdom. Denk bijvoorbeeld aan de zomerperiode, waarbij de zon voortdurend op de dakbedekking schijnt. Wanneer de dakbedekking niet goed wordt onderhouden kunnen er op dat moment barstjes ontstaan door de warmte. Ook in de herfst en winter is er vaak sprake van schade aan uw dakbedekking, doordat er tijdens een hevige storm takjes en steentjes tegen uw dakbedekking kunnen slaan. Hierbij ontstaan gaatjes en scheurtjes, die lastig te voorkomen zijn.
Niet voor niets raden dakdekkers consumenten over het algemeen aan om hun dakbedekking na de herfst te laten controleren. Zo weet u zeker dat u in de winterperiode geen last krijgt van waterschade.