Welk dekbedovertrek past bij welk seizoen?

Er is vaak wel genoeg aandacht voor het soort dekbed dat je het beste kunt nemen, maar minder voor het soort dekbedovertrek. Iedereen weet heus wel dat er een enorme keuze is in het aantal dekbedovertrekken betreffende kleuren en designs. Maar dit is niet het enigste wat telt. Van welk soort stof een dekbedovertrek is, is zeer belangrijk omdat dit de werking van een bepaald soort dekbed kan beïnvloeden. Let bij de aanschaf van een dekbedovertrek dus goed op de stofsoort, want niet elke stof is geschikt voor elk seizoen. Leuke en goede dekbedovertrekken zijn ook gemakkelijk online te koop, zoals de goedkope dekbedovertrekken van Slaaptextiel.nl.

Dekbedovertrek voor de herfst en de winter

Er zijn enkele dekbedovertrekken die zeer geschikt zijn voor de winter. Neem bijvoorbeeld flanel. Flanel is gemaakt van katoen, maar de gebruikte katoendraden zijn wat opgeruwd. Hierdoor ontstaat een wat pluiziger dekbed dat heerlijk zacht en warm aanvoelt. Het zachte gevoel wat een flanellen dekbedovertrek geeft is vaak al een reden voor veel mensen om hiervoor te kiezen. Maar daarnaast houdt flanel goed de warmte vast en is dus ideaal voor de koude winteravonden. Ook geschikt voor de winter is een dekbed gemaakt van microvezel. Het lijkt wat op een katoenen dekbedovertrek, maar de stof is veel gladder. Microvezel is namelijk een synthetische stof. Hierdoor ademt deze stof wel veel minder dan katoen en kan het voor veel mensen te snel warm aanvoelen. Voor degene die het snel koud heeft in bed is het daarentegen wel een ideale stof.

Dekbedovertrek voor de lente en de zomer

Als de dagen en ook de nachten warmer beginnen te worden heb je vaak behoefte aan een minder warme stof voor je dekbedovertrek. Katoen is hiervoor de beste oplossing. Katoen is gemaakt van garen van de katoen plant en bestaat daardoor uit geheel natuurlijke materialen. De belangrijkste eigenschap van een katoenen dekbedovertrek is dat het goed ademt. Het dekbedovertrek past zich uitstekend aan de heersende temperatuur aan. Zo zal het op warme zomeravonden nooit te warm aanvoelen als je onder een katoenen dekbedovertrek kruipt. Perkal is ook een soort van katoen en is ook zeer geschikt voor de zomer. De structuur van perkal zit tussen gewoon katoen en satijn in. De belangrijkste eigenschap van perkal is dat het vooral in de zomer veel koeler aanvoelt dan katoen.