Regelgeving rondom rolsteigers wordt sterk aangescherpt

Zowel het vervoer als gebruik van rolsteigers moet voldoen aan gestelde eisen. Wat houdt de regelgeving precies in en wat zijn consequenties bij overtreding?

Elk jaar worden bepaalde regels aangescherpt voor rolsteigers. Het op een verkeerde manier opbouwen, gebruiken, afbouwen of vervoeren kan een forse boete tot gevolg hebben of zelfs een gedwongen staking van het werk. Met zekere aanpassingen kun je dit voorkomen. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van nieuwe regelgeving, zodat je tijdig veranderingen kunt doorvoeren.

Veiligheid staat voorop

De nieuwe regels zijn voornamelijk ingevoerd ter bescherming van de gebruiker en diens omgeving. Onderweg naar een klus transporteer je steigers met een steigeraanhanger. Op die manier ondervind de steiger geen schade en verlies je geen losse onderdelen onderweg. De op- en afbouw van de steiger dient stapsgewijs te gebeuren. Bij de opbouw of afbouw wordt het volgende platform pas betreden als er een railing op heuphoogte bevestigd is. Het is nu ook verplicht om ten alle tijden achter een railing te werken bij meer dan 15 cm ruimte tussen rolsteiger en muur. De inspectie SZW controleert of je je houdt aan de gestelde eisen.

Gevolgen bij overtreding

Het ontbreken van schoren en leuningen of een verkeerde op- en afbouw kan een boete opleveren van duizenden euro’s. Betreft het een onveilige situatie dan kan de inspectie naast een boete ook het werk stilleggen. Vooral voor kleine bedrijven of zzp-ers kunnen dit soort hoge boetes leiden tot een faillissement. De SZW benadrukt dat de regels gehandhaafd moeten worden en biedt geen enkele coulantie voor gebruikers van ‘gevaarlijke’ rolsteigers. Investeer in de veiligheid van jezelf en je werknemers en voorkom onnodige kosten.

Kosten van aanpassingen

De rolsteiger is favoriet bij schilders, aannemers en gevelbouwers. Natuurlijk heeft niet iedereen een gloednieuwe rolsteiger die aan alle eisen voldoet in zijn inventaris. De oude rolsteigers hoeven echter niet naar de schoot, maar kunnen door gebruik van voorloopleuningen aangepast worden. De voorloopleuningen kun je gebruiken als toevoeging op horizontale en diagonale schoren. Een voorloopleuning kun je al kopen vanaf 85 euro. De nieuwe rolsteigers voldoen overigens al aan alle voorwaarden, maar kosten uiteraard meer dan als je je oude rolsteiger aanpast.