Wat is een gietvloer en wat kan je ermee?

wat is een gietvloer

Gietvloeren worden traditioneel gebruikt in zakelijke en industriële ruimtes. Toch zijn gietvloeren de afgelopen jaren ook steeds populairder geworden onder particulieren. Steeds meer mensen kiezen dan ook voor een gietvloer in hun huis. Een gietvloer heeft dan ook tal van voordelen. De vloer kan naadloos gelegd worden, is ontzettend gemakkelijk in onderhoud en geschikt voor alle ruimtes in huis. Onder gietvloeren vallen verschillende soorten vloeren. Het is daarom niet altijd even gemakkelijk om een gietvloer te definiëren. De meest gekozen gietvloeren zijn de kunststof gietvloeren, zoals epoxy gietvloeren en polyurethaan (PU) gietvloeren.

Epoxy gietvloer

Een gietvloer van epoxy houdt in dat je een vloer hebt van hard kunststof. En hard is een dergelijke vloer ook. Het is zelfs zo dat een epoxy gietvloer tweemaal zo hard is als een betonnen vloer. Het is daarom niet voor niets dat epoxy gietvloeren vooral veel gebruikt worden in industriële ondernemingen. Want naast de enorme hardheid van de vloer is een epoxy gietvloer ook bestand tegen vocht, chemicaliën en zuren. Verder kan een epoxy gietvloer in vrijwel elke kleur worden afgewerkt en kan gekozen worden voor een hoogglans uitstraling of een matte uitstraling. Nadelen heeft deze vloer ook. Epoxy gietvloeren kunnen namelijk niet gecombineerd worden met vloerverwarming en zal ook daardoor minder comfortabel zijn om over te lopen. De vloer kan gevoelig zijn voor scheurvorming omdat epoxy vloeren niet elastisch zijn. Deze nadelen zijn dan ook vaak de reden dat particulieren vaak voor een PU gietvloer kiezen.

PU gietvloer

Een PU gietvloer is ook een kunststof vloer, maar polyurethaan is een veel zachtere kunststof. Hierdoor is een PU gietvloer elastisch en biedt deze vloer een veel hogere leefcomfort. Ook PU gietvloeren zijn in alle kleuren af te werken en de kans op verkleuring na een aantal jaren is bij deze vloeren zeer minimaal. Mensen met een huisstofmijt allergie kunnen veel baat hebben bij een PU gietvloer. De vloer is tevens ontzettend gemakkelijk te onderhouden. PU gietvloeren zijn ook uitstekend te combineren met vloerverwarming. De vloer is al zacht om over te lopen, maar met vloerverwarming eronder zal het helemaal comfortabel worden. In vergelijking met een epoxy gietvloer zal vooral vanwege de positieve eigenschappen, een PU gietvloer duurder zijn.

Welke gietvloer kiezen?

Wil je een gietvloer thuis laten leggen, dan zal een PU gietvloer de meest ideale en comfortabele vloer zijn. Is hardheid heel belangrijk, ga dan voor een epoxyvloer. Beide soorten gietvloeren kunnen uitstekend gelegd worden in alle kamers in je huis, zelfs in natte ruimtes, zoals de badkamer.