Is jouw tuin al klaar voor de winter?

Al het winterseizoen weer in aantocht is, is het zaak om de tuin winterklaar te maken. Realiseer je in elk geval dat de wintermaanden flink effect kunnen hebben op jouw tuin. Mert name neerslag en vorst kunnen ervoor zorgen dat de tuin er verslonst uit gaat zien. Zorg daarom dat jouw tuin helemaal tiptop in orde is, zodat het gazon, heggen, heesters en het tuinmeubilair ongeschonden de koude maanden doorkomen. Maar op welke aspecten moet je letten als je jouw tuin klaar wilt maken voor de winter? Met de onderstaande top vijf kun je ongetwijfeld uit de voeten!

1. Koop een comfortabele tuinparasol
Ideaal om juist aan te schaffen net voor het winterseizoen, is een comfortabele tuinparasol. Koop een tuinparasol vooral in het winterseizoen, want dan zijn ze het voordeligst. En voordelig is ook dat je, zodra het warmer weer wordt, de parasol meteen kunt gebruiken. Hij staat immers al klaar bij het terras!

2. Plant alvast bloemen voor de lente
Winterklaar maken van de tuin is ook vooruitdenken. Zo kun je alvast bloemen planten voor het voorjaar. De narcis en tulp doen het in de lente prima als ze (uiterlijk) in de herfst worden geplant!

3. Laat het gazon, na een goede maai- en zaaibeurt, vooral met rust!
Maai het gazon goed af met een elektrische grasmaaier of handmaaier. Zo kun je de verzwakte plekken zonder gras ontdekken die tijdens het zomerseizoen ontstaan zijn. Vul deze plekken op met graszaad. Zo creëer je een grasmat die weer strak oogt als de lente aanbreekt. Zorg er wel voor dat, vooral als het vriest, er niet over het gazon gelopen wordt. Zo blijft het gras van goede kwaliteit.

4. Haal het tuinmeubilair weg
Heb je tuinmeubels van hout? Overweeg dan, als je opslagruimte hebt, onder dak te zetten. Zo blijven de tuinmeubels mooier, omdat weersinvloeden het materiaal niet kunnen aantasten.

5. Help gevoelige planten
Sommige planten kunnen slecht tegen de barre kou van de wintermaanden. Handel daarom preventief door deze planten te verwijderen en ze tijdelijk op een beschutte plek in te planten. Bijvoorbeeld op in een plantenbak in de schuur of in de bijkeuken. Planten die je hierdoor kunt redden van vriestemperaturen en noodweer, zijn bijvoorbeeld rozen(struiken)m, olijf of camelia. Je kunt er ook voor kiezen om planten die in de winter doodgaan, te bedekken met een rietmat.