Het plaatsen van een eigen dakraam hoeft geen lastige klus te zijn. Het is echter wel belangrijk dat dit secuur wordt gedaan met oog voor de details. Een dakraam dat verkeerd geplaatst is helpt niet echt mee bij het winterklaar maken van je woning en kan een hoop kosten zijn om het vervolgens weer te fixen. Als je niet van plan bent om een vakman in te schakelen voor deze klus, lees dan nu verder voor de beste tips!
Een vergunning voor je dakraam regelen
Misschien wel het allerbelangrijkste voordat je begint met klussen, is achterhalen of je misschien wel een vergunning nodig hebt. Vaak is het zo dat je een dakraam aan de achterzijde van je huis kan plaatsen zonder probleem. Wil je een dakraam plaatsen aan de voorzijde kan dat nog wel eens betekenen dat je hiervoor een vergunning nodig hebt. Vraag in beide gevallen altijd na bij de gemeente hiervoor.
Het kiezen van het juiste dakraam
Als je eenmaal de juiste vergunning hebt voor het plaatsen van een dakraam, is het niet onbelangrijk om een goede keuze te maken voor het dakraam. Naast de juiste grootte dien je ook te kijken naar bijvoorbeeld de verschillende materialen, prijs, ventilatie en garantie. Het kan ook zijn dat je in een drukke straat woont in de stad, een huis hebt aan de snelweg of vlakbij een drukke luchthaven woont. In het laatste geval is het ook verstandig jezelf te informeren over de geluidsreductie van het dakraam. Een houten dakraam met ventilatie en veiligheidsglas zorgt voor ventilatie en helpt om schimmel te voorkomen. Je kunt op deze pagina ook nog meer info vinden met betrekking tot technische aspecten en een volledig stappenplan om je dakraam te monteren.
Ga na of je de balkconstructie moet veranderen
Bij het plaatsen van een dakraam is het belangrijk om te weten hoe groot het raam is. Elk dak bestaat uit een balkconstructie met horizontale en verticale balken. Wanneer een dakraam klein genoeg is om hierbinnen te passen hoeft de balkconstructie niet veranderd te worden. Is dit echter wel het geval, wordt de klus een stuk lastiger. In het laatste geval is het streng te adviseren om een vakman om advies te raadplegen.
Zaag altijd een werkmansgat
Bij het plaatsen van een dakraam zal je ongetwijfeld dakpannen hebben die aan de buitenkant op het dak liggen. Het verwijderen van deze dakpannen door op het dak te staan en deze eraf te halen, kan erg gevaarlijk zijn. Sterker nog, het gevaar van vallende dakpannen is hiermee veel groter waardoor je andere mensen ook kunt bezeren. Om deze reden zaag je altijd een gat vanuit de binnenkant van het huis. Zo’n gat heet een werkmansgat. Dit is een gat van ongeveer 50x50cm en is bedoeld om de dakpannen gemakkelijk van binnenuit te kunnen verwijderen. Het kan nog steeds zijn dat er een dakpan los raakt bij deze methode, dus informeer altijd omstanders dat je een dakraam plaatst.
Volg deze tips en ga zelf veilig aan de slag met het plaatsen van een dakraam.