Veiligheidstips voor mensen die alleen wonen

Steeds meer mensen in Nederland wonen alleen. Waar vroeger enkel het ouderlijk huis werd verlaten nadat men al getrouwd was is het nu heel normaal dat je eerst alleen gaat wonen. Echter alleen wonen brengt ook een aantal veiligheidsrisico’s met zich mee. De meeste ongelukken gebeuren nog altijd binnenshuis en als er iets gebeurt waardoor je niet meer kunt bewegen dan heb je een groot probleem als alleenwonende. Daarbij ben je ook extra kwetsbaar voor inbrekers die ongewild je huis binnendringen door een deurslot te forceren. Het kan daarom geen kwaad om eens te kijken wat er allemaal gedaan kan worden om de veiligheid te verhogen voor mensen die alleen wonen.

Neem een hondhond in huis

Een hond is niet alleen goed gezelschap waardoor je jezelf niet meer zo alleen voelt in huis, maar ook een afschrikmiddel voor inbrekers. Een extra voordeel is ook dat een hond je dwingt tot een dagelijkse routine en ook dit verhoogd de veiligheid.

Veiligheidsnet creëren

Zorg dat mensen om je heen weten wat ongeveer je dagelijkse routine is. Wanneer er eventueel iets gebeurt waardoor je in huis ligt zonder dat je kan bewegen dan zal er altijd iemand alarm slaan wanneer zij je lange tijd niet gezien hebben.

Vertel niet iedereen hoe je woont

Net zoals mensen niet op Facebook moeten zetten dat zij op vakantie zijn is het ook niet slim om iedereen te vertellen dat je alleen woont. Dit nieuws kan namelijk ook bij mensen terecht komen die verkeerde bedoelingen hebben.

Sluit de gordijnen ’s nachts

De meeste inbrekers kijken eerst in een huis voordat zij zich toegang verschaffen. Zij moeten namelijk zeker weten dat er niemand thuis is. Als zij echter kunnen zien dat er slechts één persoon binnen zit die zij makkelijk kunnen overmeesteren dan is dit ook een veiligheidsrisico.

Weet wie een sleutel heeft

Als je alleen woont is het belangrijker dan ooit om precies te weten wie er allemaal een sleutel van je huis heeft. Ben je een keer een sleutel verloren of heeft een boze ex nog een exemplaar laat dan de sloten of cilinders vervangen zodat je exact weet wie een sleutel heeft.

Sloten upgraden

De kans is groot dat als je sloten al meerdere jaren oud zijn dat deze niet meer de beveiliging bieden die zij voorheen boden. Zorg er daarom voor als je alleen woont dat je sloten altijd up-to-date zijn met de laatste veiligheidsstandaarden.

Leer je buren kennen

Ken je de uitdrukking beter een goede buur dan een verre vriend? Dit is zeker waar als het gaat om extra veiligheid creëren wanneer je alleen in een woning woont. Mocht er ooit iets aan de hand zijn dan is het natuurlijk handig als er iemand zo dichtbij is die je kan contacteren.

Goede verlichting

Als het donker in huis is dan kan je moeilijk een situatie inschatten of deze veilig is of niet. Goede verlichting is daarom zeer belangrijk om ongelukken te voorkomen in huis. Ook buitenverlichting zou altijd aangelaten moeten worden om de kans op inbraken te verkleinen.