Tips voor het kopen van een matras

matras

Bij het aanschaffen van een nieuw matras zijn er een hoop zaken waar je rekening mee moet houden. Natuurlijk is er de maat, zoals een matras 180 bij 200, maar veel belangrijker nog is hoe de ideale matras voor jou is opgebouwd. Dit heeft dan weer te maken met jouw voorkeurshoudingen tijdens het slapen. Zo is de ene persoon gebaat bij een zacht matras en moet de ander juist een wat harder matras hebben. Een matras koop je niet iedere dag, maar eens in de acht tot tien jaar. In die tussentijd kunnen matrassen alweer vernieuwd zijn. Het kan dus zomaar betekenen dat jouw oude type matras niet meer gemaakt of verkocht wordt. Om je op weg te helpen bij het aanschaffen van zo’n nieuw matras, geven wij je hieronder enkele tips.

Slaaphouding bepaalt het type matras

De keuze voor een matras wordt mede bepaald door je slaaphouding. Slaap je op je zij, dan is een zachter matras van koudschuim een aanrader. Mensen die op hun rug of buik slapen, kiezen voor een harder matras met traagschuim of pocketvering. Ben je licht en klein van stuk, dan is een hard matras al gauw veel te stevig voor jouw lichaamsbouw. Je hebt dan meer baat bij een zachter matras, dat goede ondersteuning biedt. Ben je zwaarder of lang dan is een harder matras juist fijner, omdat je er dieper in zakt. Een zacht matras kan dan juist weer problemen geven.

De verschillende soorten matrassen

Heel belangrijk om te weten is dat er verschillende soorten matrassen zijn, namelijk:

– koudschuim

– traagschuim

– springveren of pocketvering

– latex matras

Daarnaast zijn er ook combinatie matrassen, waarbij een pocketvering kern wordt afgetopt met een zachte laag van koud- of traagschuim. Dit staat altijd in de omschrijving van het matras te lezen.

Welk matras voor wie?

Een koudschuim matras is dik en bestaat uit verschillende lagen schuim. Ideaal voor zijslapers en paren. Traagschuim is zachter en onthoudt hoe je lag als je bijvoorbeeld ’s nachts even naar het toilet bent geweest. Het past bij alle slaaphoudingen en is vrij warm. Een latexmatras is ook warm, maar zacht en fijn voor buik- en zijslapers. Een matras met veren is het stevigst en geeft vering aan het lichaam. Een pocketvering matras bevat luchtdoorlatende pockets. Dat is fijn als je het snel warm hebt. Het past goed bij rug- en buikslapers.

Persoonlijke voorkeur

Natuurlijk is het fijn om te weten welk type matras het beste bij je lichaamsbouw en slaaphouding past. Maar er is ook nog altijd iets als persoonlijke voorkeur. Daarom is het proefliggen een aanrader. Want misschien slaap jij op je zij toch liever op koele pocketvering dan op een matras van traagschuim.