Een inbraak is niet altijd te voorkomen, toch kan je zelf al behoorlijk wat maatregelen nemen om het risico te minimaliseren.

Alarm

Maak gebruik van een alarm. Een alarm is relatief duur, maar is wel de beste manier om inbrekers af te schrikken. Het is daarom ook aan te raden om mogelijke inbrekers te waarschuwen voor het alarmsysteem. Zorg er uiteraard wel voor dat alle mogelijke ingangen zijn beveiligd. Heb je bijvoorbeeld een uitbouw? Dan is het niet ondenkbaar dat de inbreker via een slaapkamerraam naar binnen gaat proberen te komen.

Sloten

Zorg voor erkende sloten. Maak gebruik van meerdere sloten, bij voorkeur van 3 sloten bij de voordeur. En eventueel een slot die enkel vanaf de binnenkant is af te sluiten. Deze kan je activeren wanneer je bijvoorbeeld gaat slapen.

Camera

De beste manier om inbrekers af te schrikken, is een camera. Want niks is pijnlijker voor een  inbreker dan op heterdaad betrapt te worden. Toch zijn niet alle camera’s van dezelfde kwaliteit. Zo komt het vaak voor dat een camera al is vernield door de inbreker, voor de daad is gepleegd. Zorg daarom voor stevige en betrouwbare camera’s. Een goed voorbeeld hiervan zijn de CCTV camera’s, dit zijn een soort spotjes die kunnen worden ingebouwd in het plafond of dak.

Verlichting

Een dief wil niet worden gezien en werkt daarom het liefste in het donker. Zorg daarom voor voldoende verlichting in en rond het huis. Plaats bij voorkeur een licht met bewegingssensor, hier gaat het licht branden op het moment dat er beweging in de omgeving wordt waargenomen. Wanneer een inbreker nabij het huis komt, zal het licht worden geactiveerd, dit zal ook leiden tot schrik bij inbrekers. Tevens kan je in huis gebruik maken van verlichting met bewegingssensor, het zal afschrikken voor eventuele inbrekers, maar gaat niet ten kosten van het energieverbruik.

Over de auteur