Helemaal zen

Het is erg belangrijk dat het lichaam in een goede fysiek zowel mentale staat is. Er zijn verschillende manieren om dit te bereiken. Een voorbeeld van een dergelijke methode is meditatie. Meditatie is het beste te omschrijven als een spirituele oefening en kent zo’n oorsprong uit religies en andere geloofsovertuigingen. Meditatie kan ook worden uitgevoerd als een vorm van terugtrekking zonder geloofsovertuiging. Meditatie kent men vaak uit het boeddhisme en hindoeïsme, meditatie is in deze geloven de essentie.

 

In de vorige eeuw ontstond er in het westen een herbeleving voor meditatie men werd zich bewuster van de effecten van bewustzijnverruiming. Er zijn verschillende soorten meditatie, die gekoppeld kunnen worden uit verschillende geloofsovertuigingen. Te beginnen met de meditatie van het christendom, tijdens deze vorm van meditatie herhaalt de mediterende Bijbelteksten. Vaak is dit op een peinzende manier, zich buigen over fundamentele kwesties. Concentratiemeditatie, zoals de naam vernoemd wordt hier op 1 doel geconcentreerd, dit kan een geluid, god of object zijn. Deze vorm van meditatie kent twee fases. Objectvrije meditatie en objectgerichte meditatie.

Tijdens Transcendente Meditatie wordt er een diepe lichamelijke ontspanning bereikt. Vipasana-meditatie is een vorm van meditatie waarbij de geest getraind wordt om veranderingen lichamelijk zowel geestelijk te kunnen verantwoorden. Ook yoga wordt gezien als een geestverruimende bezigheid. Door het lichaam in verschillende houdingen te focussen verbetert dit de balans en evenwicht.

 

Vaak wordt er gemediteerd om op de grond of op een matje, maar het is ook mogelijk om dit te doen op een matras. Een dergelijk matras hoeft niet groot te zijn, een matras 120×200 is vaak groot genoeg. Zo zou eventueel voor het slapen gaan de meditatie kunnen uitvoeren, zodat u gerust en ontspannen de nachtrust tegemoet kunt komen. Een gezonde geest helpt om het leven te verbeteren, zodat zich kan concentreren op de positieve dingen in het leven. Een gezond mens is een gelukkig mens.