In Nederland worden er elk jaar heel wat woningen verhuurd. Zowel de huurder als de verhuurder hebben allerlei wettelijke verplichtingen. Zo moet er een huurovereenkomst zijn, de huurprijs moet voldoen aan wettelijke regels en de verhuurder moet ook in orde zijn met de belastingdienst.

Het opstellen van de huurovereenkomst

De huurovereenkomst bevat de afspraken die huurder en verhuurder onderling gemaakt hebben. In een standaard huurovereenkomst staan vanzelfsprekend de namen van huurder en verhuurder, het adres van de huurwoning en de huurprijs. Ook worden in een huurovereenkomst de datum van ingang van de huur vastgelegd, het tijdstip en de wijze van betaling, onderhoudsverplichtingen en huisregels. In de huurovereenkomst kan je verder nog afspraken opnemen over opzegtermijnen en de datum waarop jaarlijks de huur kan worden verhoogd. Indien in de huurovereenkomst afspraken staan die in strijd zijn met wettelijke bepalingen, is de huurovereenkomst juridisch niet geldig. Wettelijk gezien hoeft de huurder zich dan niet aan het huurcontract te houden.

Het vastleggen van de huurprijs

Als je jouw woning wil verhuren en de huurprijs wil bepalen, moet je rekening houden met een wettelijk puntensysteem. Een te verhuren woning krijgt een aantal punten toegewezen, gebaseerd op verschillende factoren zoals oppervlakte, sanitaire voorzieningen, aanwezigheid van isolatie en dergelijke. Voor woningen die volgens het puntensysteem een maximale huurprijs hebben van 717,97 € per maand (vanaf juli 2016), bepaalt de overheid de maximale huurprijs. Woningen die volgens het puntensysteem een hogere score bereiken, behoren tot de vrije huurmarkt. Voor dit soort woningen bestaat er geen maximum huurprijs en bepaalt de markt welke huurprijs redelijk gevraagd kan worden.

Gevolgen voor de belastingen

Als je woning voor onbepaalde tijd wordt verhuurd, zal je woning als vermogen beschouwd worden. Je moet dan over de waarde van je woning vermogenrendementsheffing betalen. De woning wordt dan in box 3 van het Nederlandse belastingstelsel belast. Voor het tijdelijk verhuren van een woning bestaan er afwijkende regels.

Over de auteur