Langer zelfstandig wonen door woningaanpassingen

Trapliften helpt mensen langer zelfstandig te blijven

Met het ouder worden wordt traplopen steeds moeilijker. Maar ook door een ziekte of aandoening is het soms onmogelijk om de trap normaal te gebruiken. Verhuizen naar een verzorgingshuis of bejaardenhuis is iets dat we zo lang mogelijk proberen uit te stellen. Een traplift kan mensen helpen om langer zelfstandig in eigen woning te blijven.  Want in de eigen woning blijft het toch vertrouwd en veilig. Zo kan de bovenverdieping goed bereikt worden en hoeft u niet beneden te slapen. Gemeenten stimuleren het steeds meer om zolang mogelijk zelfstandig te blijven wonen, soms met wat hulp van buitenaf. Daarom kan ik sommige gevallen een traplift door de gemeente gesubsidieerd worden.

Een traplift kopen of huren

Wanneer u een traplift in uw woning wilt laten installeren zijn er twee mogelijkheden. Een traplift kopen of huren. Wanneer u een traplift koopt bent u automatisch eigenaar. Wanneer u verhuisd of de traplift van de hand wil doen bepaalt u zelf wat hiermee gebeurt. Een nieuwe trappenlift gaat jarenlang mee en bevat de volledige garantietermijn. Een traplift huren is vooral interessant voor mensen die een huurwoning hebben, de lift tijdelijk nodig hebben of niet veel kunnen besteden aan de lift. Bij huur bent u geen eigenaar en u dient de traplift na afloop van de huurperiode ook weer in goede staat in te leveren. U mag de traplift niet doorverkopen. Met huren betaalt u maandelijks een bedrag, iets waar wel rekening mee gehouden moet worden. Het eerste jaar liggen de kosten flink hoger doordat u bijvoorbeeld het railsysteem zelf moet aanschaffen.

Gebruikte trapliften

Een andere optie is het kopen van een tweedehands traplift. Gebruikte trapliften zijn namelijk vaak goedkoper. Vaak kan dit al tot 50 procent in de kosten schelen. Alle tweedehands trapliften worden gecontroleerd op kwaliteit en veiligheid. Toch kan het voorkomen dat deze sneller slijtage gaan vertonen. Dit is ook niet zo vreemd, want ze zijn al enige tijd gebruikt. Een tweedehands traplift is ideaal voor mensen die minder te besteden hebben of later toch een andere traplift willen aanschaffen, bijvoorbeeld door een verhuizing of verbouwing.

Rechte of gebogen trap

Heeft u een rechte trap? Dan bent u altijd voordeliger uit dan wanneer u een trap met een of twee bochten (2 x kwartdraai) heeft. Er zijn verschillende modellen verkrijgbaar en het is belangrijk om verschillend leveranciers met elkaar te vergelijken. Ook is het van belang om te bekijken wat de bijkomende kosten zijn, zoals montage of eventuele demontage. De meeste leveranciers leveren een traplift geheel compleet, maar met het huren bent u soms gebonden aan het apart aanschaffen van bijvoorbeeld het railsysteem.

Kleur van de traplift

Ze zijn in alle kleuren leverbaar. U kiest uiteraard de kleur die u het meest aanspreekt. Toch niet hier een kanttekening bij geplaatst worden. Een traplift neemt een weinig ruimte in beslag, waardoor het geheel wat enger uit kan komen te zien. Donkere kleuren zorgen ervoor dat alles kleiner lijkt, iets dat u niet wilt bereiken. Bovendien moet u ook denken aan de toekomst: wilt u de traplift later nog goed door kunnen verkopen? Bedenk dan dat opvallende of aparte kleuren moeilijker te verkopen zijn. Voor de huur van een traplift speelt kleur een minder grotere factor.