In het onderhouden van een stoffen bank is het heel verstandig om u van te voren goed te laten informeren, wat voor soort stof het is en wat voor producten u kunt gebruiken om de stoffen bank schoon te houden. Door te weten hoe een soort stof leeft, maakt u ook zelfverzekerde keuze bij het zoeken naar een goede stoffen bank.

Voorkom verkleuring van een stoffen bank

Onder invloed van zonlicht verkleurt elke stoffen bank na verloop van tijd in meer of mindere mate. Katoenen/linnen stoffen zijn hier het meest gevoelig voor, wol het minste. Over het algemeen verkleuren donkere stoffen, met name blauw, groen en zwart, ook sneller dan lichte stoffen zoals ecru en beige. Stoffen kunnen al binnen 3 maanden verkleuren. Het beste is om direct zonlicht op meubelen te vermijden en raambekleding te gebruiken. U wilt natuurlijk voorkomen dat u de stof van uw bank moet gaan vervangen.

Vlekbestendige stoffen

Wollen stoffen hebben het voordeel van een natuurlijke afweer tegen vlekken. Vlekken dringen minder snel door in de vezels van deze stoffen dan andere stoffen, zoals katoen en linnen.

Plooivorming

Niet iedere stof gedraagt zich hetzelfde op ieder model. Dit heeft vooral te maken met de rekbaarheid van de verschillende stoffen. Linnen stoffen zijn over het algemeen rekbaarder dan veloursstoffen (denk maar aan uw linnen broek). Tevens zijn grof los geweven stoffen elastischer dan fijne strak geweven stoffen. Met dunne stoffen is de kans op plooivorming ook groter. Daarnaast is ook de grote van het kussen van een bank van invloed op plooivorming. Des te groter het kussen des te eerder kleine plooivorming kan ontstaan. Ten slotte is het type kussenvulling van invloed. Denk hierbij ook aan de zitcomfort! Des te zachter de vulling, des te eerder kans op kleine plooivorming. Plooivorming geeft een bank of fauteuil juist wel dat nonchalante karakter.ondehrouden van een stoffen bank

Pilling

Pilling is het ontstaan van losse vezeltjes op de stof, die door draaiende bewegingen op de stof gaan vervilten of klitten. Het zijn eigenlijk overbodige uitstekende vezeltjes die gaan pillen. De mate van pilling is afhankelijk van de binding, de vezellengte, de vezelsoort en de intensiteit van gebruik. Stoffen met wol kunnen eerder gaan pillen dan andere stoffen. Overigens wordt pilling in de loop van de tijd minder. Met een pluizenkam of een textieltondeuse, die bij de drogist verkrijgbaar zijn, kunt u het eventueel verhelpen.

Shading

Shading is een eigenschappen van poolweefsels. Dat zijn weefsels waarbij de draadjes omhoog staan, bijvoorbeeld de velours stof. Doordat de draadjes omhoog staan, hebben deze stoffen een warm en karakteristiek aanzien. Poolstoffen kunnen door lichaamsgewicht, warmte en vocht geplet worden. Dit noemen we shading. Er ontstaan zogenaamde schijnvlekken. Het zijn dus geen echte vlekken. De plekken die door shading ontstaan zien er uit alsof er met water op gemorst is. Op deze plekken liggen de polen van de stof niet allemaal in dezelfde richting. Afhankelijk van het standpunt van waaruit men naar deze plekken kijkt, lijken de plekken donkerder of lichter dan de rest van de stof. Het is een optisch effect en heeft dus met verkleuren of slijtage niets te maken. Een behandelingsmethode om shading iets te verminderen, is om de bewuste plekken een half uur met een goed vochtige doek te bedekken. Daarna kunt u de velours met een zachte borstel voorzichtig en egaal tegen de vleug in opborstelen. Daarna moet u de stof minimaal 6 uur laten drogen. Helemaal egaal krijgt u de plekken echter nooit. Shading is en blijft een eigenschap van poolstoffen. Het heeft geen invloed op de sterkte en dus kwaliteit van de stof. Het geeft juist die mooie nonchalante vintage look.

Vlasvorming

Linnen is een plantaardige stof en wordt gemaakt van vlas. Bij banken die bekleed zijn met linnen ontstaat dan ook vlasvorming ( haartjes die omhoog gaan staan). De pooltjes van linnen blijven staan in de richting waarin u ze strijkt. Hierdoor gaat linnen pletten. Dit is een eigenschap van de stof en heeft dus niets met slijtage te maken. De glans van het natuurlijke weefsel is niet te evenaren en geeft een rijk gevoel.

Over de auteur