Een afgebroken sleutel in je slot

slotschade repareren

Een sleutel lijkt altijd zo stevig, maar hij kan ook zeker afbreken. Het komt regelmatig voor dat een sleutel afbreekt wanneer deze al in de deur zit. Het is extra vervelend wanneer de deur op slot zit en je dus niet naar binnen kunt. Wanneer dit bij jou het geval is, kun je niet direct meer via de betreffende deur je woning betreden, ook al heb je een reservesleutel. Een reservesleutel heeft namelijk niet veel zin wanneer er nog een halve sleutel in het slot zit. De halve sleutel moet in dat geval eerst verwijderd worden.

Kopie

Over het algemeen zijn originele sleutels gemaakt van sterk materiaal dat niet snel kan breken. Veel mensen laten in de loop der jaren een aanzienlijk aantal sleutels bijmaken. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je kinderen al wat groter zijn of wanneer er een aantal sleutels kwijt zijn geraakt. Met een kopie van de originele sleutel kun je ook gewoon je deur openen, maar het materiaal waarvan de kopie gemaakt is, is minder sterk dan de originele sleutel.

Zelf sleutel verwijderen

Wanneer jouw sleutel is afgebroken in het slot van je woning, kun je zelf gaan prutsen om zo te proberen de halve sleutel toch uit het slot te krijgen. Dit is echter niet aan te raden indien je hier niet voor getraind bent. Wanneer je dit als leek gaat doen, bestaat namelijk de kans dat je het slot of de cilinder schade toebrengt. In veel gevallen moet hierdoor ook nog eens het gehele slot of de cilinder vervangen worden. Dit kost allemaal extra geld.

Slotenmaker inschakelen

Wanneer jouw deur op slot zit en de afgebroken sleutel zit nog in je slot, doe je er goed aan om een slotenmaker in te schakelen. Dit kost misschien geld, maar wanneer je zelf gaat prutsen, bestaat de kans dat je nog meer schade aanbrengt aan het slot. Het is heel goed mogelijk dat dit uiteindelijk meer geld kost dan wanneer je een slotenmaker inschakelt.