Een veilige gasinstallatie in je woning

gasinstallatie

In de meeste woningen wordt gebruik gemaakt van een gasinstallatie. Dit gas wordt bijvoorbeeld gebruikt door een geiser, verwarmingsketel of gasfornuis. Gas kan gevaarlijk zijn en het is dan ook van belang dat alles goed wordt aangesloten. Het aansluiten van en gasinstallatie kun je prima zelf doen, maar om er zeker van te zijn dat alles goed en veilig wordt aangesloten, kun je ook een loodgieter inschakelen. Op deze manier wordt de installatie van gas in je woning je niet alleen uit handen genomen, maar weet je ook nog eens dat alles naar behoren wordt geïnstalleerd.

Gasinstallatie en gevaren

In Nederland vallen jaarlijks vele doden en gewonden als gevolg van ongelukken met gas. Wanneer je bijvoorbeeld zelf je gasfornuis aan gaat sluiten, kan het voorkomen dat er een lekkage ontstaat. Dit komt door het verkeerd aansluiten van de slang op de installatie. Bij sommige gasfornuizen kan het voorkomen dat de gaskraan en de aansluiting van de kookplaat niet aan dezelfde kant zitten. Zorg er bij installatie van je gasfornuis altijd voor dat de gasslang niet achter het fornuis langsloopt. Wanneer dit bij u wel het geval is, kan de slang oververhit raken en dat kan zorgen voor een explosie.

Veilig geïnstalleerd

Gasinstallaties kunnen meer comfort geven aan je woning, maar het is van belang dat de installatie op de juiste manier gedaan wordt. Voor het installeren van de gasinstallatie van je woning kun je dan ook maar beter een loodgieter inschakelen. Door zijn ervaring weet hij precies hoe hij jouw woning door middel van een installatie van gas moet voorzien. Zo weet je zeker dat de kans op gevaren tot een minimum wordt beperkt. Gasleidingen zelf hoeven niet onderhouden te worden, maar het is wel aan te raden om regelmatig iemand in te schakelen voor het keuren, repareren en onderhouden van de installatie.