Donzen Dekbedden

Er zijn vele soorten dekbedden, maar het donzen dekbed is toch wel het dekbed der dekbedden. Niet alleen isoleert het, het ademt tegelijkertijd en is, zeker in combinatie met de juiste tijk (de buitenkant) een goede oplossing voor mensen met een huisstofmijtallergie. Hieronder hebben we vijf redenen voor je op een rijtje gezet waarom je voor dons moet gaan bij het uitkiezen van je nieuwe dekbed.

 

Volume en verspreiding

Dons is licht, daardoor is de verspreiding van de veertjes makkelijk en gelijkmatig. Daarnaast heeft het een hoge vulkracht, waardoor je er weinig van nodig hebt voor een gewenst volume. Je kan kiezen voor dekbedden van verschillende verhoudingen dons. Door te kiezen voor meer of minder dons of veren kun je zelf bepalen hoe zwaar je dekbed is. Het dons in een donzen dekbed is vaak verdeeld in vierkante vlakken. Hierdoor krijg je geen ophopingen en heb je dus altijd een gelijkmatige warmteisolatie. Wat je wel moet weten: door de harde kern van veren, zijn deze minder flexibel en hebben dus een lagere vulkracht dan dons, waardoor dekbedden steviger zijn naarmate het percentage veren hoger is.

Huisstofmijtonvriendelijk

Omdat donzen dekbedden veertjes bevatten die niet mogen ontsnappen, moet de tijk goed dichtgeweven zijn. Dichtgeweven, fijne tijken verkleinen de kans op huisstofmijten die zich in het dekbed gaan nestelen aanzienlijk. Daarnaast houden mijten erg van een vochtige omgeving, maar de goede ventilatie van een donzen dekbed zorgt voor onwenselijke omstandigheden voor mijten. Hierom is een donzen dekbed al zeer geschikt voor mensen met een luchtwegallergie. Maar er zijn ook speciale donzen dekbedden met het NOMITE-keurmerk, deze hebben een speciale tijk die nog beter beschermt tegen mijten. Kijk eens bij Donzendekbed.com voor meer informatie over donzen dekbedden en allergiën.

donzen dekbedden

Comfort

Dons heeft uitstekende ventilerende eigenschappen. Tijdens je slaap verlies je aardig wat vocht. Bij synthetische dekbedden kan dit erg ongemakkelijk worden, aangezien het vocht nergens heen kan. Doordat dons een groot volume heeft, en er dus veel lucht tussen zit, kan je dekbed ademen, waardoor er geen vocht vastgehouden wordt en jij rustig en droog kan slapen. Een donzen dekbed valt ook nog eens lekker soepel om je lichaam heen In tegenstelling tot bijvoorbeeld wol, wat erg stijf en zwaar is, of synthetische dekbedden, die ook wat stijver zijn en niet helemaal om je heen vallen. Daarnaast verliest dons na verloop van tijd veel minder volume dan andere soorten dekbedden, waardoor de isolerende, ventilerende eigenschappen behouden blijven.

Duurzaam

Een donzen dekbed bestaat voor 100% uit natuurlijke materialen en gaat gemakkelijk een jaar of tien, vijftien mee. In de aanschaf is het misschien iets duurder, maar op de lange termijn zul je merken dat het een goede investering is. En vaak kan een donzen dekbed na verloop van tijd ook nog eens bijgevuld worden, waardoor je dus geen nieuwe hoeft te kopen. Mocht je na jaren plezier tóch je dekbed compleet willlen vervangen, dan belast dit door alle natuurlijke materialen het milieu minimaal.

Gemakkelijk onderhoud

Een donzen dekbed heeft door zijn volume en hoge luchtdoorlatendheid eigenlijk niet veel meer nodig dan af en toe uithangen en laten luchten. Toch zijn vele donzen dekbedden wel te wassen in de wasmachine, maar let er wel goed op wat er op het label staat en volg de instructies op. Als er op het label staat dat het dekbed niet gewassen mag worden, doe dit dan ook niet. Als het dekbed na het wassen in de droger mag, stop er dan wat tennisballen bij om de boel lekker los te maken. Je kunt natuurlijk ook je dekbed naar een expert sturen om deze te laten reinigen, dan weet je zeker dat het goed gebeurt. Het is wel verstandig om het wassen van een donzen dekbed zoveel mogelijk te beperken.