Wanneer is schilderen nodig en wat is de beste periode om te schilderen? In dit artikel willen we een antwoord geven op deze vragen. De kwaliteit en levensduur van het schilderwerk kan aanzienlijk langer mee gaan als het regelmatig onderhouden wordt.

Wanneer is schilderwerk nodig?

Bij het schilderwerk is het belangrijk om onderscheid te maken tussen buiten- en binnenschilderwerk. Over het algemeen is het buitenschilderwerk vaker aan vervanging toe dan het binnenschilderwerk.

Bij buitenschilderwerk moet men ongeveer uitgaan van nieuwe verf eens in de vijf jaar. De kwaliteit en levensduur van het schilderwerk is grotendeels afhankelijk van de weersomstandigheden. Zo is schilderwerk op het zuiden en westen vaak eerder aan onderhoud toe. Ook de kwaliteit van de verf en het type verf zoals lak of beits zijn bepalend voor de levensduur. De kwaliteit en het type verf zijn ook bepalend voor de kosten van een schilder. Kwalitatieve verf kan misschien duurder uitvallen, maar kan er ook voor zorgen dat de levensduur van de verflaag aanzienlijk wordt verlengd.

Voor binnenschilderwerk is ongeveer één keer in de zeven jaar nieuw schilderwerk nodig. Natuurlijk is dit afhankelijk van het gebruik van de geverfde materialen. Zo zal het schilderwerk op deuren en kozijnen minder snel slijten dan een trap.

Waaraan herken ik dat nieuw schilderwerk nodig is?

  • Wanneer de verf zichtbaar verkleurd, versleten of beschadigd is.
  • Wanneer er blaasjes en scheurtjes in het schilderwerk te zien zijn. Meestal beginnen deze beschadigingen bij liggende materialen.
  • Wanneer de verf niet meer goed hecht of verpoedert.

wanneer is schilderen nodig

Wat is de beste periode om te schilderen?

Wilt u zelf uw schilderwerk gaan doen, of wilt u een schilder offerte aanvragen? Zelf kunt u eenvoudig een planning maken, wanneer u tijd heeft voor het schilderwerk, wilt u een offerte aanvragen, dan kan dit soms enige wachttijd opleveren. De beste periode om het schilderwerk te laten uitvoeren is tussen april en oktober. Qua temperatuur en weersomstandigheden is dit de beste periode om een goed eindresultaat voor uw buitenschilderwerk te bereiken. De verf droogt het beste bij temperaturen tussen de 10 en 25 graden. De kwaliteit van het schilderwerk wordt mede bepaald door de luchtvochtigheid en de zon. Zo kan het schilderen in de volle zon er voor zorgen dat de verf te snel opwarmt, waardoor het oplosmiddel in de verf sneller vervliegt. Wanneer er juist een te hoge luchtvochtigheid is, kan er tussen de verflagen condensvorming plaatsvinden.

Over de auteur