De ideale keukenindeling

Ga je een nieuwe keuken bouwen en heb je de vrijheid om de indeling zelf te bepalen, dan is het fijn om de keukenindeling zo ideaal mogelijk te maken. De ideale keukenindeling is echter voor iedereen verschillend. Het heeft te maken met hoe je jezelf beweegt in de keuken. Bij het koken en andere bezigheden wordt het meest bewogen tussen de spoelbak, het fornuis en de koelkast. Bij keukenspecialisten wordt dit ook wel de keukendriehoek of de werkdriehoek genoemd.

Gebruik de keukendriehoek als richtlijn

Bij de keukenindeling voor de nieuwe keuken kun je het beste de keukendriehoek als richtlijn gebruiken. Maak een plattegrond van de beschikbare ruimte en hoe je de ideale keukeindeling voor je ziet met de drie elementen (koelkast, fornuis en spoelbak) als basis. Bij de ideale keukenindeling liggen de lengtes van de zijden van de keukendriehoek bij elkaar opgeteld tussen de 6 en 8 meter. De afstand tussen het fornuis en de spoelbak kan het beste onder de 2 meter worden gehouden, omdat hier het meeste tussen bewogen zal worden.

Keukenopstellingen

Er zijn verschillende keukenopstellingen, waarbij men afhankelijk is van de beschikbare ruimte in de woning.

De L keuken
De U keuken
De open keuken
De parallelle keuken

De L keuken

De L-vormige keuken is de meest voorkomende keukenopstelling. Deze keuken is lekker open en biedt veel bergruimte. De L keuken is hierdoor ideaal voor gezinnen

De U keuken

Voor een U keuken heb je aardig wat ruimte nodig. Je moet uitgaan van een ruimte van minimaal 5 meter breed, zodat er voldoende bewegingsruimte tussen de keukenapparatuur, kastjes en de wasbak is. Bij deze keuken wordt alle ruimte goed benut, waardoor er veel plaats is voor bergruimte en keukenapparatuur.

ideale keukenindeling

De open keuken

De open keuken wordt ook wel de woonkeuken genoemd. Deze keuken wordt de afgelopen jaren steeds vaker toegepast. Hierbij wordt de keuken bij de woonruimte betrokken. Hierdoor oogt de leefruimte een stuk groter en wordt er een gezellige woon- en leefruimte gecreeerd.

De Parallelle keuken

Bij deze opstelling wordt er eigenlijk voor een dubbele rechte opstelling gekozen. Hierbij worden er twee rijen van keukenelementen tegenover elkaar geplaatst. Ook bij de parallelle keuken is veel bergruimte en veel plaats voor keukenapparaten.

Bekijken van de mogelijkheden

Werk voordat je een nieuwe keuken gaat aanschaffen voor jezelf goed uit voor wat voor indeling je gaat. Bekijk ook welke keukenapparatuur je allemaal nodig hebt en of je hier in jouw ideale keukenindeling plaats voor is. Vervolgens kun je bij een keuken speciaalzaak zoals KeukenPakhuys.nl kijken wat de mogelijkheden zijn. Bekijk of de keuken naar jouw keuze ook beschikbaar is in de door jou gekozen opstelling.