Wie droomt er nou niet van een mooie tuin waarin je heerlijk kunt ontspannen en genieten van de rust? Waarschijnlijk wilt iedereen dat wel. Wat heb je daar voor nodig? Natuurlijk een mooi aangelegde tuin die geheel voldoet aan al jouw wensen. De één houdt van een grasveld, de ander houdt van een aparte hoek voor een terras en de volgende houdt van een combinatie van meerdere kenmerken. Wat zeker niet mag ontbreken is een mooie vlonder. Deze kun je van verschillende materialen aanleggen, waaronder composiet en hardhout. In dit artikel worden de verschillen en de voordelen tegen elkaar afgewogen, waardoor de keuze wellicht wat wordt vergemakkelijk voor jou.

Composieten vlonderplanken

De laatste jaren zijn vlonders van composiet steeds populairder geworden om in tuinen aan te laten leggen. Het grote voordeel van dit materiaal is dat de kleuren en de structuur constant hetzelfde blijft. Daarnaast laten composieten vlonders ook geen splinters achter indien je er met blote voeten oploopt. Ook wordt de oppervlakte niet glad wanneer er water op gekomen is. Dat heeft weer te maken met het materiaal dat in composiet verwerkt zit. Dit bestaat namelijk uit houtvezel, een thermoplastische kunststof en nog elke andere toevoegingen. Zoals je kunt zien zijn composieten vlonderplanken zeker een aanrader om te overwegen in jouw tuin.

Hardhouten vlonderplanken

Een ander bekend en populair materiaal voor vlonderplanken is hardhout. De meest voorkomende variant van hardhout is Bankirai. Deze soort is afkomstig uit Maleisië en wordt het vaakst gebruikt om vlonders aan te leggen in tuinen. Het grote voordeel van hardhout is dat deze in meerdere varianten, materialen, grootte en kleuren verkrijgbaar zijn, waardoor het voor jou leuker wordt om te kiezen voor de perfecte vlonderplanken. Bij het kiezen van het vlonderdeel kan ook worden gekeken naar wat voor soort plank je wilt, namelijk een gladde plank of een ribbelprofiel. Aan de hand van of de planken afgedekt liggen zijn is de gladde variant beter. Kan het nat worden dan is het ribbelprofiel een betere overweging. De keuze voor hardhouten vlonderplanken is dus zeer overvloedig.

Over de auteur