Donzen dekbed: wat zijn de voordelen?

Niets is zo heerlijk zacht als dons, omdat het een flinterdunne kern heeft, waar kleine haartjes met weerhaakjes aan vastzitten. Dons laat zich gelijkmatig in de deken verdelen, waardoor een donzen dekbed fijn luchtig en zacht aanvoelt. Dons is afkomstig van de eend of gans.

Verschil met veren

Een dekbed gevuld met veren voelt veel stugger en steviger aan. Dit komt doordat veren een hardere kern bevatten, die minder soepel en elastisch is. Voor kussens kan dit voor sommige mensen juist prettig zijn, maar voor dekbedden geldt vaak: hoe zachter, hoe beter. Een combinatie van dons en veren komt ook voor, echter laat de trend zien dat men het liefst een zo hoog mogelijk percentage dons in het dekbed heeft. Verder prikken bij veren de harde pennetjes snel door de stof. Ook dit wordt niet als prettig ervaren. Bij dons heb je hier nagenoeg geen last van.

Vulkracht

Hoe meer vulkracht, hoe beter de kwaliteit. Een donzen dekbed isoleert: het beschermt tegen kou en houdt warmte vast. Daarnaast reguleert het vocht.

Verschil eendendons en ganzendons

Ganzendons isoleert iets beter dan eendendons. Het heeft namelijk grotere donspluizen. Echter maakt het feitelijk niet veel uit voor de kwaliteit. Ook de herkomst van het land of het klimaat hoeft niets te zeggen over de kwaliteit van het dons. Eiderdons wordt echter wel als meest exclusieve donssoort gezien.

Eiderdons

Deze exclusieve en dure dons is afkomstig van de eidereend. De eenden komen met name voor in IJsland. Sinds 1849 vormen zij een beschermde diersoort, vanwege hun dons.
Het bruine dons wordt na de broedtijd uit het nest gehaald, waarna het wordt gewassen en verwerkt. De pluizen hechten goed samen en hebben een hoge luchtigheid. Het is het zachtste dons die je kunt vinden! Ook heeft het de langste levensduur wat betreft donzen dekbedden: eiderdons kan wel tot 40 jaar meegaan. Daarnaast liggen de haartjes wat vlakker, waardoor de deken in de zomer minder warmte vasthoudt.

Kortom: een donzen dekbed biedt vele voordelen, het is duurzaam, heerlijk zacht, warm en toch luchtig. Dons is een natuurlijk, ademend en behaaglijk materiaal. Daarbij heeft het weinig onderhoud nodig. Een keer per jaar wassen en regelmatig buiten hangen volstaat. Dan heb je er gegarandeerd heel lang plezier van.