Iedereen heeft wel eens last van slaaptekort. Je hebt het druk, je krijgt niet genoeg slaap en de volgende dag voel je je moe en ben je minder productief. Dit zijn gevolgen die je meteen door hebt. Echter kan slaaptekort nog veel meer gevolgen hebben dan je een dag minder energiek voelen.
Het effect van slaaptekort op je lichamelijke gezondheid
Zelfs één nacht slaaptekort kan al effect hebben op je lichamelijke gezondheid. Na een korte nachtrust ga je soms onbewust meer eten omdat je meer trek hebt. Door veel slaaptekort kan het namelijk zijn dat je bloedsuikerniveau niet helemaal meer goed op peil is. Hierdoor wordt het hormoon leptine, dat honger stilt minder aangemaakt en het hormoon ghreline, dat honger opwekt juist meer aangemaakt. Langdurig slaaptekort zal dus al snel voor overgewicht zorgen. Daarnaast zijn ook andere lichamelijke klachten zoals spierpijn, hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid vaak voorkomende effecten van slaaptekort.
Op lange termijn kan een hoge bloeddruk door slaaptekort uiteindelijk zelfs bijdragen aan hart- en vaatziektes. Wanneer je een langere periode minder dan 6 uur per nacht slaapt, heb je maar liefst 48% meer kans op het krijgen van een hartaanval. De ene persoon is wat vatbaarder voor slaaptekort dan andere. Het kan dus zijn dat je na één nacht te weinig slaap al last krijgt van een aantal van de genoemde klachten, of dat je dit alleen merkt bij chronisch slaaptekort.
Het effect van slaaptekort op je geestelijke gezondheid
Naast de lichamelijke klachten die je kunt krijgen van slaaptekort, kun je ook mentaal veel klachten ervaren. Door vermoeidheid wordt je minder productief, heb je minder concentratie en ben je vergeetachtiger. Het is bewezen dat je hierdoor sneller somber, gestressed of bij langdurig slaaptekort zelfs depressief kunt worden. Alles kost je meer moeite en dingen gaan sneller mis. Je wordt prikkelbaar en reageert misschien niet altijd hoe je het zou willen. Dit kan vervolgens weer voor problemen thuis of op het werk zorgen.
Wat kun je doen tegen slaaptekort?
Langdurig slaaptekort is dus best een erg en onderschat probleem. Heb je hier last van dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om beter in slaap te komen en zo te zorgen dat je weer een goed slaapritme krijgt.
Goed bed en rustige slaapkamer
Allereerst is het erg belangrijk om te zorgen voor een comfortabel bed en een rustige slaapkamer. Wanneer je een nieuw bed gaat kopen, laat je dan adviseren in een beddenspeciaalzaak en ga proefliggen op verschillende matrassen. Zo kun je bijvoorbeeld een boxspring aanschaffen met een topmatras voor extra ondersteuning. Een goed matras is het belangrijkste om comfortabel te kunnen slapen. Het moet de juiste stevigheid hebben voor je bouw en ademend zijn om te zorgen dat je het niet te warm krijgt.
Wanneer je een goed bed, matras en hoofdkussen hebt aangeschaft is het belangrijk om de slaapkamer een rustige uitstraling te geven. Als je slaapkamer druk ingericht is, of het een rommel is, kan dit ervoor zorgen dat het lastiger is om in slaap te vallen. Hierbij is het ook verstandig om geen tv te kijken in bed en niet meer met je telefoon bezig te zijn. Zorg dat je goed tot rust komt voordat je in bed gaat liggen. Ook goede verduisterende gordijnen zijn hierbij belangrijk zodat je vooral in de zomer niet van het licht wakker wordt.
Werk aan je ritme
Een goed ritme is ook een erg belangrijke factor voor het krijgen van genoeg slaap. Zorg dat je elke dag rond dezelfde tijd naar bed gaat. Wanneer je vrij bent zal dit vaak wat lastiger gaan, echter kunnen andere slaaptijden in het weekend er al voor zorgen dat je slaapritme de rest van de week verstoord is. Door elke dag rond dezelfde tijd te gaan slapen en op te staan went je lichaam aan dit ritme en zul je sneller in slaap vallen. Let er hierbij op dat je ongeveer 8 uur voordat je op moet staan in bed gaat liggen zodat je voldoende uur slaap krijgt. Bij het wakker worden is het ook belangrijk om niet te snoozen, maar meteen op te staan. Door snoozen gaat je wekker namelijk eerder af waardoor je uiteindelijk minder lang slaapt en wordt je vaak minder uitgerust wakker dan wanneer je meteen opstaat als je wekker afgaat.
Volg deze tips op om ervoor te zorgen dat je alle nadelige gevolgen van slaaptekort niet zelf ervaart.