Tips voor een veilige seniorenwoning

Veiligheid is altijd belangrijk in de woning maar senioren nemen het best extra maatregelen om zowel het wooncomfort als de veiligheid een niveau hoger te tillen. De volgende tips kunnen je helpen om de woning veiliger te maken!

De beste veiligheidstips voor senioren

1. Opgelet met vloerkleden en matten

Een losliggend vloerkleed of mat (bijvoorbeeld op een gladde ondergrond) is vragen om problemen. Senioren glijden al sneller uit of blijven gemakkelijk ergens aan haken, met alle gevolgen van dien. Het is daarom best om zoveel mogelijk vloerkleden en matten uit de woning te verwijderen maar je kan ook een speciale anti-sliplaag op de onderkant van de mat aanbrengen.

Er zijn ook tal van matten en vloerkleden die reeds over een dergelijke anti-sliplaag beschikken bij aankoop. Tenslotte kan je natuurlijk ook gewoon de mat of het vloerkleed aan de grond bevestigen zodat je er niet meer aan kunt bijven haken!

Opgepast: vaak vormt niet het wegglijden van de maat of het vloerkleed maar wel de grovere structuur voor problemen. Dergelijke vloerbekledingen zijn immers veel stroever, waardoor senioren er vaak over struikelen. De huidige vloer vervangen door een grovere vloerbedekking is dan ook een goed idee!

2. Veilig deuren kunnen openen

Veiligheid begint bij de ingang van de woning, zeker bij senioren. Je wil natuurlijk graag kunnen zien wie er aanbelt zonder daarvoor de deur al open te hoeven doen. Hiervoor zijn er enkele oplossingen als je niet over die mogelijkheid beschikt:

1. Plaats een raampje of ‘spionnetje’ in de deur, zodat je meteen kan zien wie aanklopt- of belt.

2. Laat een deurketting of deurhaak aan de voordeur hangen zodat je deze op een kier vast kunt zetten. Op die manier kan je eerst kijken wie er aan de deur staat en pas daarna beslissen of je de deur helemaal opendoet. Als het gaat om een onbekende en ongewenste bezoeker, dan kan deze de deur immers niet zomaar openduwen!

3. Zorg voor cameratoezicht bij de voordeur (bijvoorbeeld op Monozorg.nl). Op die manier heb je altijd zicht op wie er zich bij de deur bevindt zonder deze te hoeven openen. Tablets, smartphones en andere mobiele apparaten beschikken vaak over apps die in verbinding staan met zo’n camera.

4. Tenslotte is het belangrijk om altijd te zorgen voor een goede verlichting van de voorkant van het huis. Zeker ’s avonds, wanneer het risico op een ongewenste bezoeker groter is, is dit erg belangrijk!