Domotica installeren

De term Domotica is een samentrekking van de Latijnse woorden: “domus” en “informatica, telematica en robotica”. Wil je domotica installeren, dan is het wel zo handig om te weten wat dat nu precies inhoudt. Wat wij doorgaans onder Domotica verstaan is de integratie van diensten en technologie, die bijdragen aan een betere kwaliteit van leven en wonen.
Onder domotica verstaan we niet alleen de integratie van techniek en bediening van de domotica installatie in de woning, maar ook de mogelijkheden om van buiten de woning de installaties te bedienen. Ga je domotica installeren, dan wordt er een logisch leidingstelsel in de woning bedacht zodat de verschillende basissystemen op een slimme manier met elkaar kunnen worden verbonden. Hierdoor wordt het mogelijk om alle elektronica in huis bijvoorbeeld met een smartphone of tablet te bedienen.

domotica installeren

Het ontstaan van domotica

Domotica is eigenlijk afgekeken van de geautomatiseerde industrie en kantooromgevingen. De eerste domotica installaties in woningen werden eigenlijk toegepast voor mensen met een functiebeperking. Door het installeren van domotica kunnen zij bijvoorbeeld vanuit een rolstoel verschillende belangrijke functies die belangrijk zijn in het huishouden uitvoeren zonder daarvoor iemand anders zoals een familielid of hulpverlener te hoeven inschakelen. In de bouw en architectuur begon domotica pas echt door te breken toen er eind 20e eeuw een standaard werd opgesteld, waarbij communicatie en integratie tussen verschillende systemen mogelijk werd gemaakt.

Domotica is mede door de snelle technologische ontwikkelingen verder ontwikkeld naar een hoger niveau, waarbij de gehele domotica installatie van een ethernetaansluiting wordt voorzien. Daarmee kan de installatie worden gekoppeld aan een LAN of WAN netwerk. Dit maakt het mogelijk voor mensen om hun domotica systeem vanaf het werk of op een andere willekeurige locatie te bedienen via een computer, smartphone of tablet.

Domotica installeren of laten installeren?

Bij het installeren van domotica komt best veel kijken, dit is zeker niet voor iedereen weggelegd. Het beste kun je de domotica installatie dan ook uitbesteden aan een installatiebedrijf. Er zijn installatiebedrijven die zich speciaal richten op domotica installaties, daarnaast zijn er ook allround installatiebedrijven die naast andere installaties ook domotica installeren. Een voorbeeld van zo’n allround installatiebedrijf in de regio Zuid Nederland is Kin Installatietechniek BV. Voor meer informatie bekijk je hier de adresgegevens van Kin Installatietechniek Rijen.

Wat voor taken kunnen er door een domotica installatie worden uitgevoerd?

Hieronder hebben we een overzicht van slechts enkele voorbeelden van taken die door middel van een domotica installatie kunnen worden uitgevoerd.

-Het regelen van de temperatuur in de woning
-Het regelen van de ventilatie in de woning
-Het bedienen van multi-source audio systemen
-Inschakelen van een aanwezigheidssimulatie
-Toegangscontrole
-Aan en uit zetten van verlichting (of dimmen van verlichting)
-Het aan en uit schakelen van stopcontacten
-Het bedienen en bekijken van de camera bij de deur of toegangspoort
-Het openen van de poort
-Het openen van deuren, hekken, rolluiken, gordijnen, zonweringen etc.