In Nederland heeft één derde van de bevolking wel eens last van geluidsoverlast. Geluidsoverlast kan door allerlei geluidsbronnen worden veroorzaakt. Dit kan zijn door bijvoorbeeld een repeterende drummer, racende auto’s, muziekinstallaties op vol volume of een blaffende hond. Ben je zelf de bron van het geluidsoverlast, dan wil je om er voor te zorgen dat er geen burenruzies ontstaan het geluidsoverlast voorkomen. Heb je juist last van geluidsoverlast, dan wil je het liefst dat het zo snel mogelijk ophoudt.
Heb je zelf last van geluidsoverlast om wat voor reden dan ook, dan zijn er verschillende stappen die je kunt overwegen. De stappen zijn voor een groot deel afhankelijk van de bron van het geluid.
Verkeersgeluiden
Heb je last van verkeersgeluiden, dan kun je daarvoor een klacht indienen bij de gemeente of de regionale milieudienst. Wanneer je met de heel buurt last hebt, zou je kunnen overwegen om de klacht gezamenlijk in te dienen, zodat de kans groter wordt dat er iets mee gedaan wordt. Soms geeft de overheid subsidies het isoleren van een woning tegen overlast door wegverkeer.
Omgeving
Het is logisch dat je af en toe geluiden vanuit het huis van de buren hoort. Soms zijn de geluiden te overzien, maar soms kan het geluidsoverlast ook erg uit de hand lopen. Vaak heeft overlast van buren de volgende bronnen: muziek, lopen, klussen, huisdieren en luidruchtig sanitair. Heb je last van de buren, dan kun je het beste eens met de buren praten. Haalt dit niets uit, dan kun je eventueel de verhuurder of vereniging van eigenaren benaderen. Wanneer de situatie echt uit de hand loop kan de politie ingeschakeld worden. Als er vervolgens echt geen oplossing is, dan moet je misschien naar de rechtbank.
Zelf geluidsoverlast voorkomen
Ben je er zelf van bewust dat je geluidsoverlast veroorzaakt, dan zijn er verschillende manieren waarop je geluidsoverlast voorkomen kunt.
- Pas het volume van televisie en radio aan
- Zet de boxen van de televisie en radio niet te dicht tegen de woningscheidende muur.
- Gebruik zachte doppen onder de poten van de stoelen.
- Heb je een hond? Probeer deze dan zo min mogelijk alleen thuis te laten
- Zorg ervoor dat je de wasmachine of droger niet tegen een woningscheidende wand plaatst. Plaats beide apparaten ook op een rubberen ondergrond.
- Ben je muzikant? Probeer dan alleen te repeteren op afgesproken tijden. Als drummer is het vaak moeilijk om het geluid te beperken. Dit kan eventueel verholpen worden door een geluidsisolerende studio of drumhok te plaatsen.
- Probeer niet te hard met deuren te slaan.
- Gebruik een ondervloer wanneer je bijvoorbeeld een laminaat vloer hebt.
- Door het gebruik van overgordijnen of tapijten kan het geluid geabsorbeerd worden, waardoor al een groot deel van het geluidsoverlast voorkomen kan worden.