Wil je ook raamdecoratie aanschaffen dan heb ongelofelijk veel keuze uit verschillende soorten raamdecoraties. Raamdecoratie moet functioneel zijn, je moet zelf op een gemakkelijk manier de inval van het zonlicht kunnen bepalen, maar het moet ook goed bij het interieur passen. Raamdecoratie kopen doe je daarom niet zomaar. Je zult je goed op de hoogte moeten stellen welke raamdecoratie het beste bij jou en je woning past.

Jaloezieën

Wil je betrouwbare raamdecoratie aanschaffen dan kunnen dit jaloezieën zijn. Jaloezieën behoren tot de meeste verkochte raamdecoraties. Jaloezieën bestaan uit horizontale lamellen die met door middel van een koord met elkaar verbonden zijn. Een jaloezie kun je geheel optrekken, zodat je een volledig inkijk hebt, maar ook gesloten. In dat geval kun je zelf regelen of je de lamellen geheel of half opent, afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht dat je binnen wilt laten. Jaloezieën zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals aluminium, hout of stof. Een nadeel van deze raamdecoratie kan zijn, dat de lamellen veel stof aantrekken omdat ze horizontaal geplaatst zijn en dit moeilijk te reinigen is.

Rolgordijnen

Wil je raamdecoratie kopen en is gemak van belang, dan zijn rolgordijnen ideaal. Een rolgordijn is gewikkeld om een aluminium buis die gemakkelijk in het kozijn opgehangen kan worden. Met een koord kan je het rolgordijn uitrollen op de gewenste hoogte. Rolgordijnen kunnen daarom ideaal als raamdecoratie gebruikt worden, maar ook functioneel als zonwering, wanneer je het rolgordijn volledig uitrolt. Rolgordijnen zijn verkrijgbaar in lichtdoorlatende stof of verduisterende stof en in alle mogelijke kleuren en motieven.

Shutters

Shutters zijn een zeer stijlvolle raamdecoratie. Shutters zijn binnenluiken, voorzien van lamellen, die in het kozijn gehangen kunnen worden. Met een houten staafje kun je de lamellen bedienen en de lichtinval bepalen. Er zijn ook elektrisch bedienbare shutters te koop. Shutters zijn meestal van hout en kunnen desnoods in elke kleur geschilderd worden. Shutters behoren tot het hoge segment raamdecoratie en kunnen vrij prijzig zijn.

Vouwgordijnen

Ook vouwgordijnen als raamdecoratie geven het interieur een stijlvolle uitstraling. Vouwgordijnen kunnen geheel opgetrokken worden, maar meestal worden ze tot halverwege het raam uitgehangen, zodat het ideaal als raamdecoratie kan dienen. In het vouwgordijn zitten baleinen die ervoor zorgen dat de vouwen in het gordijn mooi strak blijven en gemakkelijk weer op te vouwen zijn. Vouwgordijnen zijn in allerlei stoffen, kleuren en motieven verkrijgbaar.

Over de auteur