Zolder verbouwen tot slaapkamer: kosten, voorbeelden & tips

zolder verbouwen tot slaapkamer 1 (1)

Je zolder verbouwen tot slaapkamer geeft je net wat meer ruimte voor bijvoorbeeld een gezinsuitbreiding of een logeerkamer. Wat zijn de mogelijkheden voor een zolder slaapkamer maken? In dit artikel vind je voorbeelden, de kosten en tips voor het ombouwen van je zolder tot slaapkamer.

Zolder verbouwen tot slaapkamer voorbeelden

Je zolder verbouwen tot slaapkamer biedt talloze mogelijkheden. Hieronder vind je enkele voorbeelden en ideeën.

Zolder als slaapkamer en dakkapel

Een zolder heeft meestal niet zo veel lichtinval. Daarom is een dakkapel een mooie uitkomst wanneer je een slaapkamer op zolder maakt. Bovendien creëert het extra ruimte.

Zolder slaapkamer en nokverhoging

Wil je een slaapkamer op zolder maken, maar is het dak te laag? Met een nokverhoging los je dit probleem op. Hiermee wordt de nok, oftewel de punt, van je dak verhoogd. Je kiest hierbij uit een eenzijdige nokverhoging of tweezijdige nokverhoging. Zoals de naam eigenlijk al verklapt, bij een eenzijdige nokverhoging wordt er één kant van het dak verhoogd. Een tweezijdige nokverhoging verhoogt allebei de kanten van het dak.

Slaapkamer op zolder en vliering

Een zolder met een vliering is perfect om te verbouwen tot slaapkamer. De vliering kun je namelijk ombouwen tot vide bed, waardoor je meer ruimte overhoudt voor bijvoorbeeld een bureau, tv en speelruimte.

Zolder verbouwen tot slaapkamer met badkamer

Heb je de slaapkamer op zolder, dan is iedere keer naar beneden rennen om naar het toilet te gaan best vervelend. De zolder verbouwen tot slaapkamer mét een badkamer zal degene die er komt te slapen erg op prijs stellen.

Het is het makkelijkst de badkamer te plaatsen recht naast waar standleiding loopt. Onderzoek voordat je de badkamer plaatst wel de vloerconstructie. De zoldervloer is misschien niet sterk genoeg om de badkamer te kunnen dragen en zal moeten worden versterkt. Vergeet bovendien de ventilatie niet!

 Zolder verbouwen tot 2 slaapkamers

Is je zolder groot genoeg om er twee slaapkamers van te kunnen maken? Dit is prima te doen met een tussenwand. Dit is ook gelijk je kans om extra strooppunten aan te laten leggen door een elektricien.

Zolder verbouwen tot slaapkamer kosten

Je zolder verbouwen tot slaapkamer brengt de nodige kosten met zich mee. Het is lastig te zeggen wat het verbouwen van je zolder tot slaapkamer precies zal kosten, aangezien dit sterk afhangt van wat je precies wilt laten doen. Erg breed gepakt kost de zolder verbouwen tot slaapkamer tussen de €5.000 en €15.000. Dit is inclusief dakkapel en nokverhoging. Vraag bij verschillende aannemers offertes op om de beste prijs te vinden.

De aparte prijs voor een dakkapel is tussen de €3.000 en €6.000. Een nokverhoging kost tussen de €6.000 en €12.000 euro.

Het meest voordelig is om de verbouwing te financieren met spaargeld. We kunnen het ons echter voorstellen dat niet iedereen zo’n bedrag heeft liggen.

Wanneer je overwaarde hebt op je woning, zou je je hypotheek kunnen uitbreiden. Hier komen extra kosten bij kijken, dus is dit vaak alleen aantrekkelijk bij hogere verbouwingskosten.

Een laatste optie is een persoonlijke lening. De rente van deze lening is aftrekbaar wanneer je die gebruikt voor de verbetering van je woning. Je vindt een voordelige en goede lening door te vergelijken. Voor geld lenen vergelijken raden wij Geld.nl aan, aangezien zij het grootste aanbod kredietverstrekkers vergelijken en je zo zeker weet dat je niet onnodig te veel betaalt voor je lening.

Zolder verbouwen tot slaapkamer tips

Een zolder verbouwen tot slaapkamer en inrichten vraagt om een andere kijk dan bij gewone kamers. Daarom hier nog enkele tips voor je nieuwe zolder slaapkamer.

1. Vergunning voor zolder verbouwen tot slaapkamer

Voor de zolder verbouwen tot slaapkamer zelf heb je geen vergunning nodig, maar als je een dakkapel laat plaatsen of je dak laat verhogen wel. Vraag de vergunning aan bij je gemeente.

2. Isoleer het dak én de vloer van de zolder slaapkamer

Vergeet het dak niet te isoleren bij het zolder ombouwen tot slaapkamer. Zo blijft het in de winter warmer en in de zomer koeler.

Maar ook vloerisolatie is belangrijk. Zo hebben degenen die onder de zolder slapen geen last van geluidsoverlast.

3. Houd de zolder slaapkamer licht

Zeker met een schuin dak kan een zolderkamer klein aanvoelen. Houd de muren, vloeren en de meubels in een lichte kleur om de ruimte groter te laten lijken.

4. Maak inbouwkasten op zolder slaapkamer

Met schuine daken kan een kast plaatsen moeilijk worden. Maak daarom inbouwkasten op maat.

5. Zet je bed in het midden van de zolder slaapkamer

Je bed in het midden van de zolder slaapkamer zetten zorgt voor een mooi symmetrisch beeld én je weet zeker dat je je hoofd niet stoot als je opstaat.