Maak je tuin af met een mooie schutting!

schutting

Heb je een leuke tuin waar je uren en uren in doorbrengt? Dan wil je ook enigszins privé zitten zonder al te veel inkijk van de buren. Er bestaan heel wat mooie schuttingen die je tuin afsluiten en daarbij ook nog klasse uitstralen. Wil je strak of romantisch, hoog of laag? Het kan allemaal! Wij verzamelden voor jou een aantal mogelijkheden om je tuin een mooie schutting te geven.

Gesloten of open schutting?

Een schutting moet altijd mooi gesloten zijn? Nee hoor, het kan ook anders! Je kunt je tuinafsluiting samenstellen zoals jij dit het liefste wilt. Zo kun je bijvoorbeeld houten panelen afwisselen met tuindraad waaraan je klimplanten laat groeien. Zelfs een kunststof schutting is mogelijk.  Of voorzie een paar steenkorven in plaats van een houten paneel. Een poort midden in de schutting of een schutting op halve hoogte met daarboven tuindraad: het geeft een totaal ander beeld aan je tuin dan bij een volledig gesloten schutting.schutting horizontaal

Horizontaal of verticaal?

Je hebt talloze mogelijkheden om je schutting een eigen look te geven. Kies je ervoor dat de planken horizontaal of verticaal lopen? Als ze horizontaal lopen geven ze een groter ruimtegevoel aan je tuin. Verticaal lopende planken creëren een eerder intieme sfeer. Of kies je voor een geweven structuur? Ga je voor brede of smalle planken? Er bestaan planken die naadloos aan elkaar aansluiten. Dit geeft een strakke uitstraling aan je afsluiting. Een schutting met een groef tussen de planken doen de lijnen (horizontaal of verticaal) meer uitkomen. Smalle of brede planken, de lengte van je planken en natuurlijk ook de steunbalken zijn van belang om de juiste uitstraling aan je schutting te geven.

Welk hout soort kies je?

Uiteraard mag je het soort hout niet uit het oog verliezen. Elke houtsoort heeft een unieke uitstraling. Ga je voor veel noesten of hou je het liever strak? Welke kleur afwerking kies je? Laat je je afsluiting naturel of ga je voor een kleur? Je kunt bijvoorbeeld contrasten aanbrengen door naturel en zwart geschilderd hout met elkaar af te wisselen. Laat je goed adviseren want elk hout heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Een mooie afsluiting is niet alleen functioneel. Een stijlvolle schutting maakt je tuin ‘af’. Zo kun je des te meer genieten van deze heerlijke plek!