Zelf voor energieleverancier spelen, zelfs in een appartement

zelf energie opwekken

Een veel gehoorde frustratie van wie zich op duurzaamheid richt is dat zij die een flat wonen geen zonnepanelen of warmteboiler kunnen gebruiken, omdat de VVE de eigenaar is van het gebouw en ze dus niet alleen kunnen beslissen om in duurzaamheid te investeren. Bewoners van een appartementencomplex werden jarenlang beperkt en moest energiebesparende maatregelen zoeken in het plaatsen van HR++ ramen, isolatie en in kleinere maatregelen zoals korter douchen, de verwarming lager zetten en de wasmachine op 40 graden laten draaien. Wel kon er natuurlijk ook gekozen worden uit een energieleverancier die haar energie groen opwekte. Dit kon worden aangetoond met groene certificaten en was bovendien veel goedkoper dan men lange tijd had gedacht. Door subsidies zelfs dusdanig goedkoop dat het vandaag de dag goed kan concurreren met leveranciers die energie leveren welke grijs is opgewekt.

Groene certificaten niet waterdicht

Hoewel energieleveranciers zichzelf groen mogen noemen wil dat niet altijd zeggen dat zij ook daadwerkelijk energie leveren welke duurzaam is opgewekt. In sommige landen is er namelijk een overproductie van groene energie, zoals in Noorwegen waar energie vooral gewonnen wordt uit waterkracht. Dan kunnen Nederlandse energie aanbieders deze certificaten kopen. Dan kunnen zij dus tegelijkertijd zelf grijze energie uit bijvoorbeeld kolen of kernenergie opwekken of inkopen en leveren aan het energienet. Dit mogen zij dan groen noemen. Tegenwoordig wordt er wel een onderscheid tussen 100% groene stroom uit Nederland. Hierdoor is het gesjoemel met groene certificaten gelukkig wel een stuk minder geworden meldt Goedkoopste Energieleverancier, een populaire website voor het vinden van goedkope energie, maar ook groene energie. Maar als je echt goedkope energie wilt waar je 100% zeker van bent dat deze groen is opgewekt en je woont in een flatgebouw, dan is er sinds kort ook een andere mogelijkheid.

Greenchoice en VandeBron innovatieve groene energieleveranciers

Dat Greenchoice bekendstaat als groene energieleverancier is reeds welbekend. Sinds enkele jaren is daar ook VandeBron bijgekomen. Bij VandeBron kan je als klant zelf een windturbine uitkiezen binnen de windturbines die binnen het beheer van VandeBron vallen waar jij energie van wilt ontvangen. Greenchoice gaat nog een stap verder en biedt aan te participeren in windturbines. Dan koop je een aandeel en krijg je daar een gegarandeerde minimale opbrengst voor terug tegen een concurrerend tarief. Zo kunnen niet alleen huizenbezitters, maar ook huurder en bewoners van appartementen ook zelf – indirect – groene energie opwekken.