Zelf energie opwekken: zo doe je dat!

zelf energie opwekken

Als we kijken naar het straatbeeld in Nederland is er veel veranderd. Het opvallendste is misschien wel de hoeveelheid zonnepanelen die we in elke straat zien verschijnen. Is het ook verrassend? Dat niet. We zoeken steeds meer naar manieren om duurzamer om te gaan met onze energie. Niet alleen voor onze eigen portemonnee, maar ook voor het behoud van de wereld zoals we hem nu kennen. We weten inmiddels allemaal dat we niet op dezelfde voet kunnen doorgaan. De fossiele grondstoffen raken een keer op en dan zullen we zonder energie komen te zitten. Mits we manieren vinden om zelf energie op te wekken natuurlijk. Wij zochten uit hoe dit in zijn werk gaat. Ben je meer nieuwsgierig naar de financiële voordelen? Zorg dat je dan eerst de energievergelijker van Independer raadpleegt, alvorens je de stap neemt naar zelf opgewekte energie.

Het gebruik van een zonneboiler

Wil je een wat minder rigoureuze manier proberen om zelf energie op te wekken? Ga dan voor een zonneboiler, deze zorgt ervoor dat jouw water verwarmd wordt op zonne-energie. Dit kan je op langer termijn veel schelen in energieverbruik. Een zonneboiler wordt geplaatst op het dak en aangesloten op de leidingen. Bij de aanschaf van een zonneboiler kom je in aanmerking voor een subsidie. Je hebt in de meeste gevallen geen vergunning nodig om deze te laten plaatsen.

Zonnepanelen plaatsen

Steeds meer mensen kiezen ervoor om zonnepanelen te plaatsen. Met zonnepanelen kun je zelf energie opwekken. Veel mensen geloven dat zonnepanelen vrijwel geen energie opwekken als de zon niet schijnt. In Nederland is dat dan ook snel een probleem en dat weerhoudt mensen ervan om te kiezen voor deze manier van zelf opgewekte energie. Gelukkig is dat slechts een fabeltje. Natuurlijk zal je veel meer energie opwekken in een warm en zonnig land, maar ook in ons koude en wisselvallige kikkerlandje is het goed mogelijk om je energieverbuik geheel of gedeeltelijk te dekken met zonne-energie. De kosten van zonnepanelen zijn zeer uiteenlopend. Een gemiddeld gezin zal ongeveer 5 tot 10.000 euro kwijt zijn aan een set zonnepanelen. Dit hangt natuurlijk ook helemaal af van je eigen energieverbuik. Dit is uiteraard een flinke investering, maar op langer termijn verdien je dit bedrag gelukkig wel terug en kun je er zelfs op verdienen door de lagere energierekeningen. Dat is toch weer een leuk bedrag voor op je spaarrekening!

Kleine windmolen op het dak

Heb je altijd al een windmolen in je bezit willen hebben? Dan is dit de kans om met beide handen aan te grijpen! Het is tegenwoordig namelijk mogelijk om een kleine windmolen op je dak te laten plaatsen. Deze doen ongeveer hetzelfde als zonnepanelen: ze wekken groene energie op voor de eigenaar. Het enige verschil is dat het hierbij door de wind opgewekt wordt en bij zonnepanelen uiteraard door de zon. In sommige gevallen is dit een zeer efficiënte manier van stroom opwekken, maar er steken wel wat haken en ogen aan. Als de windmolen namelijk op de verkeerde manier geplaatst wordt of op een slechte locatie staat, is de kans klein dat je je investering er op langer termijn uit kunt halen. Zorg dat je dus altijd eerst met een deskundige overlegt, alvorens je de windmolen aanschaft.