In de winter is het volgens Vijverbenodigdheden.nl een goed idee om de vijver zoveel mogelijk met rust te laten. Koudwatervissen kunnen prima tegen de winter, omdat als het water koud is hun verbranding heel langzaam wordt en ze daardoor in een soort winterslaap komen. Als de vissen worden gewekt is de kans groot dat ze de winter niet overleven. Het is belangrijk dat het water ten minste 80 cm diep is, voor Koi dient dit minimaal 150 cm te zijn. Heeft u tropische, pasgeboren of jonge vissen in de vijver? Deze moeten wel uit de vijver gehaald worden om te overwinteren.
Schoonmaken van de vijver
Het is verstandig om voordat de winter echt zijn intrede doet de vijver schoon te maken. Een goede knipbeurt voor de planten, verwijderen van losse bladeren en algen. Als de vijver niet wordt schoongemaakt gaan de bladeren rotten en vormt zich een flinke sliblaag op de bodem van de vijver. Mocht de vijver dan dichtvriezen in de winter dan zorgt dit rottende afval voor giftige gassen in het water, die vervolgens niet weg kunnen. Dit zorgt ervoor dat de vissen dan sterven. Als de vijver schoon is kunt u een net over de vijver spannen, hierdoor wordt vallend blad opgevangen en kunt u dit eenvoudig verwijderen.
Moeten de vissen in de winter gevoerd worden?
Dit is een veelgestelde vraag. U kunt de vissen in het najaar voederen met speciaal wintervoer. Het is wel goed om in de gaten te houden of al het voer opgegeten wordt, dit scheelt vervuiling in de vijver. Als de temperatuur van het water onder de 6 graden komt hoeft u niet meer te voeren, omdat ze bij deze temperaturen in een winterslaap komen.
IJsvrij houden van de vijver
Als u bruissteentjes gebruikt in uw vijver dan blijft het water goed in beweging en zal de vijver niet snel dichtvriezen. Mocht de vijver dichtvriezen is dit geen probleem. Het kan wel een probleem worden wanneer de vorstperiode een tijd aanhoudt. Als de vijver langer dan een week is dichtgevroren kan de CO₂ die de vissen produceren niet meer ontsnappen en kan het water verzuren wat ervoor zorgt dat er vissterfte optreed. Om dit te voorkomen is het handig om een wak te maken in het water. Doe dit niet door een gat in het ijs te hakken of door kokend water op het ijs te gieten, dit geeft stress aan de vissen waardoor ze kunnen sterven, maar door een pan met kokend water op het ijs te zetten. Hierdoor smelt het ijs op een rustige manier en krijgt u op een verantwoorde manier een gat in het ijs. U kunt dan in het gat een ijsvrijhouder plaatsen, hierdoor blijft het wak open.
Sneeuw op de vijver
Het staat natuurlijk mooi een laagje sneeuw op het ijs van de vijver. Dit isoleert dus de watertemperatuur zakt dan niet snel verder. Toch is het belangrijk om de sneeuw van het ijs te verwijderen. Omdat de sneeuw isoleert komt er ook geen daglicht meer in de vijver, wat weer tot gevolg heeft dat de planten minder zuurstof gaan produceren. En zonlicht doet de planten en natuurlijk de vissen goed. Verwijder de sneeuw niet met een schep of sneeuwschuiver van het ijs. Dit maakt teveel lawaai voor de vissen. U kunt de sneeuw het beste met een bezem rustig van het ijs verwijderen.
Waterwaarden controle
Zorg dat voor de winter begint alle waarden goed zijn van het water. Dit betekent een goede start in het voorjaar.