Welke wekker heb ik nodig? 

welke wekker

Wekkers zijn er in allerlei soorten, maten en vormen. Daarnaast kunnen de voorkeuren sterk verschillen en daarom is het maar goed dat er zoveel keuze is. Wat een nadeel kan zijn is dat je juist daardoor niet goed weet waar je moet beginnen als je een wekker zoekt. We zullen vandaag iets meer vertellen over de verschillende soorten wekkers die er verkrijgbaar zijn.

Kinderwekkers

Zoals de naam al verraadt zijn dit wekkers die speciaal ontwikkeld en bedoeld zijn voor kinderen. Ze hebben vaak vrolijke kleuren zoals roze, blauw, groen of alle kleuren van de regenboog. Daarnaast zijn er vaak afbeeldingen op de wijzerplaat te zien en soms heeft de wekker zelfs een speciale vorm, bijvoorbeeld in de vorm van een voetbal.

Bij veel kinderwekkers hebben de cijfers op de display allemaal een andere kleur. Zo kunnen kinderen die leren klok kijken behalve de cijfers ook de kleuren zien. Ouders kunnen dan bijvoorbeeld met het kind afspreken dat ze pas uit bed mogen komen als de kleine wijzer op de blauwe 7 staat. 

Analoge wekkers

Dit zijn wekkers zoals we ze van vroeger kennen met grote bellen waar een hamertje tussen beweegt als hij afgaat. Er zijn analoge wekkers met en zonder tikkende secondewijzer. Daarnaast is er keuze uit het op moeten draaien van de wekker en quartz uurwerken op batterijen die beiden handmatig op tijd moeten worden gezet.

Een variant van deze analoge wekkers zijn de extra luide wekkers waarbij het volume in te stellen is. Deze wekkers zijn ook geschikt voor mensen die slechthorend zijn en voor mensen die veel moeite hebben om wakker te worden. 

Digitale wekkers

Digitale wekkers hebben tegenwoordig vaak de optie dat het scherm licht geeft in het donker. Zo kun je ook als je in het donker wakker wordt zien hoe laat het is. Bij sommige soorten wekkers is dit licht ook uit te schakelen. Dat kan handig zijn voor mensen die graag in een donkere kamer slapen. 

In tegenstelling tot analoge wekkers is er bij digitale wekkers vaak keuze uit het weksignaal. Zo kun je kiezen uit wekkers die een snooze-functie of een oplopend weksignaal hebben. Handig voor mensen die ’s morgens vroeg niet zo enthousiast het bed uit springen. Sommige digitale wekkers hebben zelfs de mogelijkheid om meerdere alarmen in te stellen. 

Conclusie

We kunnen stellen dat er veel verschillende soorten wekkers zijn en dat de beste wekker voor jou een kwestie is van bedenken wat je van een wekker verwacht en nodig hebt. Daarna is het alleen nog een kwestie van een keuze maken uit het ruime assortiment om de beste wekker voor jouw situatie uit te zoeken.