Welke typen luchtbevochtigers zijn er en wat zijn de voor- en nadelen?

luchtbevochtiger

Het is natuurlijk erg belangrijk om gezonde lucht in huis te hebben. Vaak moet die lucht echter van buiten komen en aangezien de moderne huizen en appartementen heel erg goed geïsoleerd zijn, gebeurt dat niet altijd even goed. EEn toevoer van gezonde, frisse lucht wordt daardoor dus moeilijker. Zeker als dan de verwarming aan staat, kan dit tot een droge lucht leiden. Dit is niet goed voor je en daarom moet je zorgen dat de luchtvochtigheid in huis goed is. Deze moet niet te hoog zijn, maar zeker ook niet te laag. In het laatste geval zul je op zoek moeten naar een goede luchtbevochtiger. Gelukkig zijn er die voldoende en is een luchtbevochtiger grote ruimte ook zo gevonden. Er zijn echter wel wat verschillende luchtbevochtigers en hieronder leggen we je uit welke dat zijn en wat hun specifieke kenmerken zijn.

Een luchtbevochtiger zorgt voor de juiste hoeveelheid vocht in huis, dit is belangrijk want de lucht in huis mag niet te vochtig zijn, maar zeker ook niet te droog. Daarnaast zal een luchtbevochtiger slaapkamer aan andere eisen moeten voldoen dan een luchtbevochtiger voor in een grote ruimte zoals de woonkamer. We zullen je eerst uitleggen hoe een luchtbevochtiger werkt. Je doet wat water in het waterreservoir en de bevochtiger zorgt ervoor dat je kamer een ideale luchtvochtigheid bereikt. Zo’n toestel meet zelf hoe droog de lucht is en regelt een ideale luchtvochtigheid van tussen de 40 en 60 procent. Nu zijn er verschillende soorten luchtbevochtigers en voor je de juiste beslissing kunt maken wat de beste luchtbevochtiger is voor jou, zul je het verschil moeten weten tussen de verschillende soorten luchtbevochtigers. 

Een bevochtiger voor kleine ruimtes

Een ultrasone bevochtiger is geschikt voor kleine kamers, zoals een slaapkamer of een babykamer. Van alle typen luchtbevochtigers is deze het meest geluidloos. Daarnaast is het toestel te herkennen aan zijn uitstoot van koele mist. Een ultrasone luchtbevochtiger maakt gebruik van een metalen diafragma vibrerend op een ultrasone frequentie. Hierdoor ontstaan waterdruppeltjes die vervolgens tot nevel leiden.

In korte tijd veel lucht bevochtigen

Een stoom luchtbevochtiger is geschikt voor ruimtes waar in korte tijd veel lucht bevochtigd dient te worden. Dit type luchtbevochtiger wordt vaak aangeduid als een “verdamper.” Een stoom-luchtbevochtiger kookt het water en brengt de warme stoom in de kamer. Van alle soorten bevochtigers is dit de eenvoudigste en goedkoopste luchtbevochtiging techniek. Vanwege het hitte-element om het vocht tot kookpunt te brengen, is het energieverbruik van deze apparaten wel het hoogst.

Een koud water luchtbevochtiger is geschikt voor ruimtes die stil moeten zijn. Vaak gaat het dan om grote ruimtes zoals een museum of een magazijn Deze luchtbevochtiger wordt ook wel de koudwaterverdamper of luchtwasser genoemd. Deze luchtbevochtiger is eigenlijk heel eenvoudig en grotendeels zelfregulerend. Een reservoir bevat koud water, een sponsachtig filter absorbeert het water uit het bassin en een ventilator in het bevochtigingsapparaat blaast de lucht door het bevochtigde filter. Als de lucht door het filter van het luchtbevochtiging toestel geblazen wordt, verdampt een deel van het water. 

Waaier of adiabatische luchtbevochtiger

Deze luchtbevochtiger is geschikt voor ruimtes waar zeer snel bevochtigen prioriteit is, zoals bijv. een plantenkwekerij. In deze luchtbevochtiger slingert een roterende schijf water op een kam-achtige diffuser. Die diffuser breekt het water in fijne druppeltjes die zweven in de lucht. Je ziet normaal gesproken deze druppeltjes als een koele mist het bevochtigingsapparaat verlaten.