Welke soorten tuinschermen zijn er?

Bij het plaatsen van een schutting zijn kant en klare tuinschermen ideaal. U hoeft deze alleen maar tussen palen te monteren en heeft zo snel een mooie tuinafscheiding. Maar het kiezen van een tuinscherm is niet zo gemakkelijk, er is namelijk ontzettend veel keuze. Hierbij een overzicht van de meest gekozen soorten om u op weg te helpen. Alle keuzes in één keer bekijken kan op via de site Tuinafscheiding.nl.

Houten tuinschermen

Het meest gekozen tuinscherm is een dicht scherm van geïmpregneerd hout. Dit is een voordelige soort met een natuurlijke uitstraling die mooi licht is. Bovendien is de uitstraling van een schutting met geïmpregneerde tuinschermen nog helemaal naar wens aan te passen, door bijvoorbeeld de keuze tussen betonnen of houten tussenpalen en eventueel een hoge betonnen onderrand.

Een dicht tuinscherm van hardhout komt ook veel voor. Deze houtsoort is wat duurder, maar is populair vanwege de warme kleur.  Maar het vraagt ook om onderhoud als deze kleur behouden moet worden, het is dan nodig om deze schermen jaarlijks te behandelen met olie.

Tuinschermen van gaas

Een tuinscherm van gaas is natuurlijk niet zichtdicht en geeft dus niet direct privacy. Maar door het te laten begroeien met klimplanten krijgt u uiteindelijk wel een volledig groene tuinafscheiding. En de keuze voor het soort klimplant kunt u zelf maken, dus ook de uiteindelijke uitstraling van het ‘tuinscherm’ bepaalt u helemaal zelf.

Het is ook mogelijk om een tuinscherm van gaas te bekleden met een natuurlijke mat van bamboe of wilgentenen. Deze matten zijn vaak in rollen verkrijgbaar en dus niet zomaar even rechtop te plaatsen als tuinscherm. Het gaas is dan de ideale manier om natuurlijke matten als tuinafscheiding te plaatsen.

Tuinschermen van composiet

Wilt u een tuinscherm dat lang meegaat en geen onderhoud nodig heeft? Dan is het composiet tuinscherm een uitkomst. Het is een materiaal dat bestaat uit houtvezel gecombineerd met kunststofvezel, waardoor het heel sterk is en zeer duurzaam.

Composiet schermen zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren: bijvoorbeeld natuurgetrouw bruin waardoor het op echt hout lijkt. Maar ook moderne varianten in aluminium, grijs en zwart zijn mogelijk.