5 makkelijke manieren om je huis op te fleuren

Nederlanders verhuizen gemiddeld zeven maal in hun leven, dat betekent dus ook dat je vele jaren achtereen zult doorbrengen in dezelfde woning. Dat voelt over het algemeen veilig en vertrouwd, toch kan het op den duur een beetje saai worden om steeds tussen diezelfde muren te leven. Je kunt gaan hakken en breken, of je kunt kiezen voor wat minder ingrijpende aanpassingen. Hier zijn 7 makkelijke manieren op je huis op te fleuren, van gekleurde verlichting (ook buiten de feestdagen!) tot rolgordijnen die iedere kamer zullen transformeren.

Permanente of flexibele maatregelen?

Je kunt de huiskamer een ingrijpende make-over geven door nieuwe meubels aan te schaffen. Maar dit zijn investeringen die je niet ieder jaar zult maken. Je kunt ook kiezen voor meer flexibele aanpassingen die je zelfs per seizoen kunt doorvoeren. Waarom zou de huiskamer er in de winter hetzelfde uit moeten zien als in de zomer? Een ruimte van een ander karakter voorzien hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn, en de kosten vallen ook reuze mee zolang je maar de juiste afwegingen maakt. Hier zijn alvast 7 grote, kleine, dure én goedkope mogelijkheden.

1. Verzamel kussenslopen

Ga je regelmatig op vakantie om vervolgens huiswaarts te keren met souvenirs die in een stoffige doos op zolder belanden? Koop de volgende keer accessoires die je echt kunt gebruiken zoals kussenslopen. Die nemen weinig ruimte in tijdens de reis, wegen niet zwaar en je brengt dat vakantiegevoel naar je eigen huiskamer. De stijl van kunst en cultuur is vaak ook terug te zien in accessoires voor de woning, je kunt ze op de markten voor toeristen vinden maar ook in de winkelstraten voor de bewoners zelf. Denk aan prachtig gedecoreerde kussenslopen uit Mexico, India, Marokko of Thailand. Mix en match deze kussenslopen en fleur er jouw huis mee op.

2. Weg met kasten, kies voor wandplanken

Bij oma en opa thuis zie je nog regelmatig die grote, zware, eiken kasten staan met allerlei spulletjes die eigenlijk nooit meer gebruikt worden. Dat is zonde van de beschikbare ruimte. Wanneer je de kast verwijdert uit huis en de planken houdt, heb je vaak al meer dan genoeg opslagruimte om echt leuke spullen te bewaren én te etaleren. Wandplanken zijn er in alle soorten en maten, van heel modern tot klassieke planken van natuurlijk hout. Je kunt ze ophangen met mooi gedecoreerde wandsteunen, wandbeugels, leren riemen of onzichtbaar met pennen in de wand. Zo win je flink wat ruimte in huis, wat zeker in kleinere woningen ideaal is.

3. Rolgordijnen voor ieder seizoen

Rolgordijnen zijn in vele soorten te koop; met verschillende kleuren, materialen, transparant of juist verduisterend. Door het strakke oppervlak fungeren rolgordijnen als een soort oprolbare muur. Met een elektrische gordijnrails kun je deze vorm van raamdecoratie ook eenvoudig openen en sluiten. Je kunt meerdere rolgordijnen in dezelfde maat kopen maar met een andere stijl. Zo kun je bijvoorbeeld in de zomermaanden een half transparant rolgordijn ophangen die het zonlicht doorlaat, in de winter kies voor een verduisterend materiaal zodat je meer privacy hebt wanneer de lampen aan staan in de avonduren. Het verwisselen van rolgordijnen is eenvoudig, de kosten vallen over het algemeen reuze mee. Wanneer je ze elektrisch kunt bedienen wordt het nog makkelijker om een fijn sfeertje te creëren.

4. Fotobehang op de muur

Je maakt van iedere slaapkamer een avontuur door fotobehang op één of meer wanden te plakken. In de kinderkamer, maar ook in je eigen slaapkamer, de woonkamer of in de hal. Met mooi fotobehang kun je iedere ruimte een geheel eigen karakter geven. Ook kun je een kleine slaapkamer veel groter doen lijken door fotobehang te kiezen met veel diepte. Denk aan een uitgestrekt strand of een mooi bos vol met bomen. De kosten voor standaard fotobehang vallen reuze mee, zo kun je af en toe weer een nieuwe afbeelding kiezen. Het is overigens ook mogelijk om je eigen foto’s als fotobehang te laten afdrukken. We adviseren geen selfies aan de wand te hangen, dat kan toch een beetje teveel van het goede zijn. Houd ook rekening met de fotoresolutie, bij een opgeblazen foto van Facebook kunnen de pixels te duidelijk zichtbaar worden.

5. Gekleurde verlichting

We hebben het niet over de kerstboom of Halloween, met gekleurde verlichting bedoelen we die slimme lampen zoals de Philips Hue serie of de TRÅDFRI lijn van IKEA. Zeker wanneer je een vrij licht en neutraal interieur hebt kunnen gekleurde LED lampen een enorm verschil maken. Een warme gloed, een koele tint of een ware discotheek met licht die op de maat van de muziek knippert. Er zijn ook speciale lichtstrips waarmee je bijzondere accenten kunt geven aan kasten of onder een bankstel. Omdat het LED lampen betreft worden ze niet warm en verbruiken ze ook niet veel energie. Wanneer je nog over oude fittingen beschikt kun je die vervangen door “slimme” fittingen die je met een smartphone of tablet kunt bedienen.

Doe meer met jouw woning dan een vaasje met bloemen. Transformeer ieder interieur zonder veel moeite en toch heel betaalbaar.