Welk materiaal kun je het beste kiezen voor een schutting?

schutting

De afgelopen jaren zien we dat steeds meer mensen de voordelen van composiet tuinschermen ontdekken. Composiet heeft namelijk het voordeel dat het een natuurlijke uitstraling heeft, maar veel onderhoudsvriendelijker is dan natuurlijke materialen. Door de populariteit van composiet is het materiaal tegenwoordig in allerlei uitvoeringen en kleuren te vinden, waardoor je altijd de ideale tuinschermen voor jou kunt vinden.

Hoe is composiet opgebouwd?

Composiet bestaat uit kleurpigmenten, kwartsgranulaten en harsen. Deze grondstoffen worden gemengd en in een mal gegoten. Daarna wordt het onder hoge druk samengeperst, vacuüm getrokken en uitgehard in een oven. Het oppervlak wordt behandeld tot de gewenste afwerking en het resultaat is een materiaal met een natuurlijke uitstraling dat bijzonder duurzaam is. Vergeleken met bijvoorbeeld natuursteen, heeft composiet dankzij dit fabricageproces een aantal interessante eigenschappen, zoals een hoge krasbestendigheid, corrosiebestendig, vloeistofdicht, kleurvast en een hoge mechanische weerstand.

Composiet is erg onderhoudsarm

Wat betreft het onderhoud zit je met een composiet schutting goed. Het materiaal heeft een gladde oppervlakte, waardoor vuil er eigenlijk niet in kan trekken. Het schoonmaken is erg makkelijk, omdat je alleen maar een sopje nodig hebt. Daarmee krijg je al het vuil eraf, terwijl je bij een houten- of stenen schutting heel wat meer moeite moet doen en dat ook nog eens regelmatig. Ook hoeft een schutting van composiet niet geverfd of gebeitst te worden.

Elke kleur die je wenst

Mensen denken bij composiet vaak aan een lelijke uitstraling, maar niets is minder waar. Door de zichtbare houtvezels krijgt een dergelijke schutting van composiet een erg natuurlijke uitstraling, wat natuurlijk hoort bij een schutting. Omdat het composiet gefabriceerd wordt, kan het in alle kleuren geleverd worden en ben je hier behoorlijk vrij in. Zo zijn er composiet schuttingen die eruit zien alsof ze van teak zijn en andere die lijken van aluminium te zijn. Meest voorkomende kleuren bij een dergelijke schutting zijn echter nog steeds bruin- of grijstinten en antraciet.

De kosten van een schutting van composiet

Wat betreft de prijs ligt een schutting van composiet tussen die van een kunststof- en een houten schutting in. Ze zijn dus een tikkie duurder dan een schutting van hout, maar hier staat tegenover dat composiet veel langer mee gaat en veel minder onderhoud nodig heeft. Als je dan alles bij elkaar optelt, is een schutting van composiet vaak nog steeds goedkoper dan een houten schutting… en dan hebben we het nog niet eens over de tijd die je aan het onderhoud van een houten schutting kwijt bent.